Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Fellázadt a brit Munkáspárt a Trident-szavazáson

2007.03.14. 21:46
A brit alsóház megszavazta a kormány programját, miszerint 20 milliárd fontot költenek a tengeralattjárókra telepített önálló brit nukleáris elrettentő erő korszerűsítésére.

A tíz éve kormányzó brit Munkáspárt alsóházi frakciójának eddigi legnagyobb arányú lázadása közepette fogadtatta el a brit kormány szerdán este a parlamenttel a Trident atomütőerő rendkívüli költségekkel járó, hosszú távra szóló felújítási programját.

Az előterjesztést 409 képviselő támogatta, 161 ellenezte. A számokat tekintve a kormány mindkét szavazást kényelmes többséggel megnyerte, az alsóházi párterőviszonyok ismeretében azonban egyértelmű, hogy ehhez a tervezetet támogató ellenzéki konzervatívok voksaira is szükség volt, mert nyolcvannál több munkáspárti képviselő szavazott a kormány ellen, miközben a Labour alsóházi többsége az összes többi parlamenti párt együttes frakciólétszámával szemben 66.

A kormány 20 milliárd fontot (7800 milliárd forintot) szán a tengeralattjárókra telepített önálló brit nukleáris elrettentő erő korszerűsítésére.

A Labour padsoraiban rendkívül népszerűtlen terv alapján 2020-ig négy új Trident osztályú tengeralattjárót kapna a királyi haditengerészet, és az általuk hordozott atomtöltetek élettartamát is meghosszabbítanák.