Egyre több török katona Irakban

2003.03.22. 16:05
A 60 ezer fős török hadsereg 30 kilométerre hatolt Irakba, számolt be a Budapesti Nap helyszíni tudósítója. A török kormány menekült táborok építésével indokolja a lépést, a kurdok kijelentették: harcolni fognak.
A török hadsereg 10-30 kilométer mélységben behatolt Irakba, számolt be az Indexnek a Budapesti Nap helyszíni tudósítója. A csapatok már Bamarni, Zakhu és Khabur térségében vannak, mondta az újságíró, helyi informátoraira hivatkozva.

Mint kifejtette, ez ugyan még a biztonsági zóna térsége, de a mind nagyobb számú török erő komolyabb akcióra enged következtetni. Jelenleg a szokásos létszám háromszorosa, 60 ezer katona tartózkodik a zónában. Hírek szerint ez a szám hamarosan 100 ezerre is nőhet.

Peremiczky Attila az akció hátteréről elmondta: a török kormány menekülttáborok építésének szükségességére hivatkozva lépte át a határt. Az 1991-es kurd konfliktus idején az országba áramló félmillió kurd menekült megjelenése ugyanis készületlenül érte az akkori vezetést. Jelenleg egy hasonló menekültáradat megakadályozása a cél, állítják.

Mindamellett ismeretes, hogy a török kormány és az autonómiáért küzdő kurd kisebbség közti béke csupán három éve tart. Törökország attól tart, hogy a kényes egyensúlyt felboríthatják az Irakból beáramló menekültek.

A helyszínen tartózkodó tudósító információi szerint Irak északi részének hegyei között bujkáló 30-60 ezer, felfegyverzett kurd gerilla vezetői kijelentették: "Senki se gondolja, hogy a kurdok ölbe tett kézzel fogják várni a törökök érkezését.  • Tippek
  • Hírek