Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nacionalista katonák készültek a török kormányfő megölésére

2006.06.01. 10:26
Részletes terveket talált a török rendőrség egy ankarai házban Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ellen. Az összeesküvők között katonák is vannak, az ultranacionalisták szervezkedése állhat a háttérben.

Merénylet készült Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ellen a török rendőrség szerint. A Hürriyet és a Sabah című török napilapok csütörtöki beszámolói szerint a hatóságok a nyomozás során kilenc személyt, köztük három katonát tartóztattak le, továbbá egy, Ankara külvárosában lévő lakásban kézigránátokat, plasztik robbanóanyagot, házilag készült robbanó szerkezeteket és egy automata pisztolyt foglaltak le.

A lapok úgy tudják, hogy a rejtekhelyen megtalálták annak az utcának a rajzát, amelyben Erdogan háza áll és egy másik célpontjuk Cüneyd Zapsu, a kormányfő egyik tanácsadója lett volna.

A három katona közül kettő tiszt volt, és őket átadták a katonai hatóságoknak. A félhivatalos török hírügynökség szerint a rendőrség még nem állapította meg a gyanúsítottak politikai hovatartozását, de a lapok szerint ultranacionalistákról van szó.

Törökországban a hadsereg hagyományosan nagy szerepet tölt be a világi állam fenntartásában. Erdogan iszlámista alapokról indult, ezért a hadsereg vezetése mindig is gyanakodva tekintett rá. A katonaság az utóbbi időben aktivizálta magát, folyamatos akciókat hajtanak végre a kurdok ellen.

A török rendőrség egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a sajtóértesüléseket.