Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmányt módosítana a török kormányfő

2007.05.02. 15:55
Mivel a török hadsereg hatékonyan akadályozta meg, hogy az iszlámista gyökerű AK Párt politikusa legyen az államfő, Erdogan kormányfő mindent egy lapra tett fel. Szerdán előrehozott választásokról dönthet a parlament, és még az alkotmányt is módosíthatják.

Előrehozott parlamenti választásokkal oldaná meg a törökországi politikai válságot Recep Tayyip Erdogan és a kormányzó, iszlámista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), jelentette a BBC. A válság az államfőválasztás kapcsán robbant ki, mivel a törvényhozásban abszolút többségben kormányzó AKP a harmadik fordulóban a hadsereg és a világi pártok ellenkezése ellenére is azt választhatna államfőnek, akit csak akar.

Közvetlen elnökválasztás, új parlament

Ennek ellenére az AKP nem a kormányfő Erdogant, hanem a külügyminiszter Abdullah Gült jelölte, de az ő államfősége ellen is milliós tömegdemonstrációkon tiltakoztak a világi államot féltő törökök. Ráadásul az ellenzék beadványára a török alkotmánybíróság megsemmisítette az elnökválasztás menetrendjét, az új menetrendről szintén szerdán dönthet a parlament.

Erdogan javaslatára szerdán a parlament az előrehozott parlamenti választások június 24-i megtartásáról dönthet, írja a BBC. Erdogan emellett alkotmánymódosítást is szeretne, így a jövőben a köztársasági elnököt nem a parlament, hanem közvetlenül a nép választhatná. A parlament mandátuma is öt évről négyre csökkenne.

Alaptalan félelmek

A politikai válságot mindez nem oldja meg, hiszen a hadsereg nyilvánvalóvá tette, hogy nem fogadna el iszlámista gyökerű államelnököt. Márpedig a magát a világi állam őrének tekintő hadsereg még tíz éve is puccsal távolította el a hatalomból az iszlámistákat.

Pedig félelmeik alaptalannak bizonyultak a múltban. Az AKP kormányzása alatt Törökország több, európai szellemiségű törvényt is elfogadott, az iszlámisták számára fontos törvények - például a fejkendőviselésről - pedig nem a török világi elit, hanem az EU ellenállásán buktak el. Az AKP kormányzása alatt Törökországot nyugodt prosperitás jellemezte eddig.