Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Lassan a türkmének is internetezhetnek

2007.02.14. 09:20
Elnökké választották Türkmenisztánban Berdimukhammedovot, ez volt az első alkalom az országban, amikor több elnökjelölt közül választhattak a szavazók. Az eddig ügyvezető államfőként tevékenykedő Berdimukhammedov meggyőző többséggel nyert, és szerdán le is tette hivatali esküjét. Első beszédében ígéretet tett arra, hogy reformokat hajtanak végre az országban.

A szavazatok 89,23 százalékával február 11-én Türkmenisztán elnökévé választották az eddigi ügyvezető államfőt, Gurbanguly Berdimukhammedovot, jelentette be szerdán a Népi Tanács (parlament) ülésén Murad Karryev, a választási bizottság elnöke. Berdimukhammedov ötéves hivatali időszakra a tavaly december 21-én elhunyt Saparmurat Niyazov örökébe lép.

Türkmenisztánban első alkalommal rendeztek úgy elnökválasztást, hogy azon több mint egy jelöltet állítottak. A mostanin hat jelölt indult, mindannyian az egyetlen hivatalosan engedélyezett pártnak a tagjai. A részvételi arány 98,65 százalékos volt. Gurbanguly Berdimukhammedov a szavazatok 89,23 százalékát kapta.

A politikus amióta ügyvezető államfő lett, azt hangsúlyozza, hogy változtatni kell elődje politikáján, ami elszigetelte a világtól Türkmenisztánt. A javaslatok között szerepel egyebek között az, hogy a hétköznapi emberek is hozzáférjenek az internethez, eddig ugyanis csak tisztviselők, újságírók és egyes szervezetek kaptak engedélyt. Kilátásba helyezte továbbá, hogy fejlesztik a magántulajdont és a vállalkozásokat, oktatási reformot vezetnek be, valamint több orvos és kórház lesz.

Berdimukhammedov egyébként korábban egészségügyi miniszterként felelős volt Niyazov 2005-ben hozott utasításának végrehajtásáért, amelynek értelmében bezárták a fővároson, Asgabaton kívüli kórházakat és elbocsátottak 15 ezer orvost.

Az újonnan megválasztott elnök, aki szerdán már le is tette hivatali esküjét, első beszédében ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a gázszállításokra kötött eddigi szerződéseket, valamint, hogy reformokat hajtanak végre az országban. Hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy Niyazov szellemi örökségéhez híven fog tevékenykedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!