Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassan a türkmének is internetezhetnek

2007.02.14. 09:20
Elnökké választották Türkmenisztánban Berdimukhammedovot, ez volt az első alkalom az országban, amikor több elnökjelölt közül választhattak a szavazók. Az eddig ügyvezető államfőként tevékenykedő Berdimukhammedov meggyőző többséggel nyert, és szerdán le is tette hivatali esküjét. Első beszédében ígéretet tett arra, hogy reformokat hajtanak végre az országban.

A szavazatok 89,23 százalékával február 11-én Türkmenisztán elnökévé választották az eddigi ügyvezető államfőt, Gurbanguly Berdimukhammedovot, jelentette be szerdán a Népi Tanács (parlament) ülésén Murad Karryev, a választási bizottság elnöke. Berdimukhammedov ötéves hivatali időszakra a tavaly december 21-én elhunyt Saparmurat Niyazov örökébe lép.

Türkmenisztánban első alkalommal rendeztek úgy elnökválasztást, hogy azon több mint egy jelöltet állítottak. A mostanin hat jelölt indult, mindannyian az egyetlen hivatalosan engedélyezett pártnak a tagjai. A részvételi arány 98,65 százalékos volt. Gurbanguly Berdimukhammedov a szavazatok 89,23 százalékát kapta.

A politikus amióta ügyvezető államfő lett, azt hangsúlyozza, hogy változtatni kell elődje politikáján, ami elszigetelte a világtól Türkmenisztánt. A javaslatok között szerepel egyebek között az, hogy a hétköznapi emberek is hozzáférjenek az internethez, eddig ugyanis csak tisztviselők, újságírók és egyes szervezetek kaptak engedélyt. Kilátásba helyezte továbbá, hogy fejlesztik a magántulajdont és a vállalkozásokat, oktatási reformot vezetnek be, valamint több orvos és kórház lesz.

Berdimukhammedov egyébként korábban egészségügyi miniszterként felelős volt Niyazov 2005-ben hozott utasításának végrehajtásáért, amelynek értelmében bezárták a fővároson, Asgabaton kívüli kórházakat és elbocsátottak 15 ezer orvost.

Az újonnan megválasztott elnök, aki szerdán már le is tette hivatali esküjét, első beszédében ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a gázszállításokra kötött eddigi szerződéseket, valamint, hogy reformokat hajtanak végre az országban. Hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy Niyazov szellemi örökségéhez híven fog tevékenykedni.