Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kormánysiker az álválasztáson

2004.12.20. 13:40
A kormánypárt elsöprő sikerét hozta a türkmenisztáni parlamenti választás. A győzelem értékéből levon, hogy a választáson csak a kormánypárt jelöltjei indultak. Ráadásul még a totalitárius diktatúrákban megszokott száz százalék közeli részvételi arány sem jött össze.

Nyolcvan százalékos választási részvétellel büszkélkedtek a türkmén hatóságok az ország vasárnapi parlamenti választása után, jelentette a BBC. Büszkeségük nem mindenben megalapozott, a magát Minden türkmének Atyjának (Türkmenbasi) becézgető Sapamurat Niyazov diktatúrája meg sem tudta közelíteni a totalitárius államokban megszokott pár szavazat híján száz százalékos részvételt.

Házhoz mentek

Pedig a fővárosból, Asbagatból érkező jelentések szerint a választási bizottságok az urnákkal a kezükben járták a várost szavazatokat vadászva. A választópolgárok lelkesedését csökkenthette, hogy az ötven tagú parlament képviselőhelyeire kizárólag a Türkmenbasi hívei pályáztak, összesen százharmincegyen.

Az sem segíthetett, hogy a türkmének erkölcsi életét több, kötelező olvasmánnyá tett könyvben szabályozó Nijazov még a látszatát is kerülte a valós versengésnek. Hogy megóvja az izgalmaktól a lakosságot, a választási kampányban a jelöltek egységes plakátokon hirdették magukat.

A látszatválasztás külföldi megfigyelők nélkül zajlott. A választás egypárti jellegéből adódóan senki nem emlegetett választási csalást. Bár a részvételi arány biztosan hamis, a távolmaradók sem hangoskodnak, hiszen ezzel könnyen retorziókat vonnának magukra, írja a BBC.

Sómedence, narancslé

A retorzió pedig kegyetlen is lehet, a Türkmenbasi előszeretettel küldi belső száműzetésbe politikai ellenfeleit. A legtöbben - köztük több, az elnök kegyeit elvesztő miniszter is - a Kaszpi-tenger garabogazi öblének sómedencéiben töltheti élete hátralevő részét.

A BBC szerint a választásokat megelőzően az agyament ötleteiről is ismert, a sivatag közepére jégpalotát álmodó elnök jóléti intézkedéseket is bejelentett. Elrendelte, hogy a türkmén légitársaság járatain kötelezően narancslevet szolgáljanak fel az utasoknak.