Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A török alkotmánybíróság tanácsadója nem tiltaná be a kormánypártot

2008.07.17. 12:27
Sokat javultak a török kormánypárt túlélési esélyei. Az AKP ellen az ügyészség kezdett alkotmányossági eljárást, mondván a kormánypárt iszlamista államot akar faragni a világi Törökországból. Eléggé mondvacsinált az ügy, valójában az AKP többet tett Törökország modernizálásáért, mint amennyit a világi elit valaha. És most már az alkotmánybíróság tanácsadója is a pártjukat fogja.

Nem szabadna betiltani a török kormánypártot, javasolta az alkotmánybíróságnak egyik tanácsadójuk, Osman Can, jelentette a BBC. Az alkotmányjogász szerint a kormányzó AKP nem ásta alá a szekuláris török államot azzal, hogy engedélyezte a fejkendőviselést a nőknek, mivel ez csak a szabadságjogokat bővítette.

Az AKP ellen a török ügyészség indított alkotmányossági eljárást, célja az egykor valóban iszlamista párt betiltása. Az AKP azonban már régen nem tekinthető iszlamista pártnak, valójában uralmuk alatt Törökország közelebb került Európához, mint előtte a szekuláris pártok uralma idején.

Az AKP a legutóbbi választásokon elsöprő győzelmet aratott. A választást akkor azért kellett kiírni, mert a hadsereg minden áron meg akarta akadályozni, hogy a párt jelöltje legyen a köztársasági elnök. A választási diadal után az AKP-nak elég nagy többsége volt a parlamentben jelöltje megválasztásához.

Az ügyészségi vádemelés csak újabb lépés volt az AKP és a régi elit harcában. Amit, Can állásfoglalása után az AKP nyerhet meg. A jelentés ugyan nem kötelező erejű, de a megfigyelők szerint sokat javított a kormánypárt esélyein.