Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb amerikai kémügy

2000.06.15. 16:05
Szerdán Floridában őrizetbe vették George Trofimoff nyugalmazott tartalékos ezredest. A hatóságok azzal vádolják a 73 éves férfit, hogy az húsz éven keresztül kémkedett a Szovjetuniónak.

A Donna Bucella ügyésznő által ismertetett vádirat szerint Trofimoff fotókat, negatívokat, dokumentumokat, az Egyesült Államok nemzetvédelmével kapcsolatos információkat adott el a KGB-nek. Bucella közölte: Trofimoff az eddig elfogott legmagasabb rangú tiszt, akit kémkedéssel vádolnak. A hatóságok azzal kapcsolatban nem nyilatkoztak, hogy mekkora kárt okozott az ezredes tevékenysége.

Trofimoff 1969-től 1994-ig Németországban, az amerikai hadsereg nürnbergi központjában dolgozott. Ebben a központban hallgatták ki a Kelet-Európából menekülőket, itt Trofimoff rengeteg hírszerzéssel, stratégiai objektumokkal, kémiai és biológiai fegyverekkel kapcsolatos dokumentumhoz hozzáférhetett.

Trofimoff élete

- 1927-ben született Németországban, orosz emigránsok gyermekeként
- 1948-ban, 17 évesen belép az amerikai hadseregbe
- 1951-ben amerikai állampolgárságot kap
- 1953-ban tiszti rangot kap
- Az ötvenes években tartalékos lesz
- 1987-ben ezredesként nyugdíjazzák, de polgári alkalmazottként a hadseregnél marad

Az FBI szerint az ezredes húsz év alatt kétszázötvenezer dollárt kapott szolgálataiért.

Trofimoffot egyébként Igor Vlagyimirovics Szuszemihl, bécsi ortodox érsek szervezte be. Trofimoffot és Szuszemihlt 1994 decemberében Németországban kémkedés vádjával letartóztatták, de később feltételesen szabadlábra helyezték őket. Szuszemihl 1999-ben meghalt.

Az ezredes 1995 óta Floridában lakott, és egy szupermarketben dolgozott. Mikor az FBI érte jött, semmiféle ellenállást nem tanúsított.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?