Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Leadta koronáját és elment a nepáli király

2008.06.11. 19:34
Egy fekete Mercedesben hagyta el feleségével palotáját a trónfosztott nepáli király szerdán. Az uralkodót a maoista többségű parlament fosztotta meg trónjától.

A kormányra bízta koronáját és távozott palotájából Nepál trónfosztott királya. Az uralkodó családja száz éve ült a himaláji királyság trónján, 1991-ig övék volt minden hatalom. Az akkori uralkodó engedélyezte a pártok működését és átalakította az államot alkotmányos monarchiává. A most távozó Gianendra 2001-ben ülhetett a trónra, miután egyik rokona, a koronaherceg kiirtotta a család nagy részét és önmagával is végzett.

A királyi család régóta meglehetősen népszerűtlen az országban és az évekig polgárháborút vívó maoista lázadók régi célja volt a köztársaság kikiáltása. A maoisták néhány éve letették a fegyvert és cserébe indulhattak a választásokon, amelyet áprilisban nagy többséggel meg is nyertek. Májusban a parlament kezdeményezésükre kikiáltotta a köztársaságot. Három hetet adtak az uralkodónak, hogy elhagyja palotáját. Ezzel a 240 éves nepáli királyi tisztség megszűnt.

Gianendra elfogadta a döntést és szerdán, betartva a határidőt, önként távozott. Egy fekete Mercedesen hagyta el palotáját, felesége társaságában. A család egy nem túl feltűnő, ám tágas és jól felszerelt házat kapott az államtól a főváros, Katmandu közelében.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a katmanduiak többsége örült, hogy megszabadultak a királyi családtól. Sokak szerint az uralkodók miatt szegények a nepáliak.