Lehel
17 °C
27 °C

Terrorveszélyt jelent a volt bűnügyi osztályvezető

2008.07.15. 06:27
Rengeteg ártatlan ember nevét tartalmazza az FBI terroristagyanús személyeket soroló listája, állítják polgárjogi csoportok. Jó példa erre Jim Robinson, aki Clinton kormányában az igazságügyi minisztériumban dolgozott, mégis rendszeresen kiemelik a reptereken. A lista a kormányzat szerint hatékony védelem, amit az is igazol, hogy 2001. szeptember 11. óta nem volt terrortámadás az Egyesült Államok területén.

"Rendkívül bosszantó, hogy rendszeresen felborítják az útitervemet és állandó zaklatásnak vagyok kitéve a repülőtéren" - jelentette ki Jim Robinson, aki Bill Clinton kormányában az igazságügyi minisztérium bűnügyi osztályát vezette. A volt amerikai kormánytisztviselő neve felkerülhetett a fenyegetést jelentő személyek listájára.

A listán szereplőket fokozottabban ellenőrzik, amikor repülőre szállnak. Robinson szerint a listát el kéne törölni, mivel számos ember ártatlanul, névazonosság vagy névhasonlóság miatt kerülhetett fel rá.

Az amerikai kormányzat szerint ugyanakkor a lista a leghatékonyabb módja a terroristák kiszűrésének, ezt egy tavalyi kongresszusi vizsgálat is megerősítette. A névjegyzéket 2001. szeptember 11. után kezdték összeállítani.

Az tény, hogy 2001. szeptember 11. óta egyetlen terrortámadást sem követtek el az Egyesült Államok területén, vagy onnan induló légijáratokon.

Jogvédők szerint a lista egymillió nevet tartalmazhat. Azt FBI szóvivője szerint azonban csupán négyszázezret, 95 százalékban nem amerikaiakét.