Benedek
-5 °C
5 °C

Négyszáz terrorista áraszthatja el Amerikát

2004.02.10. 10:44
Akár négyszáz terroristát is kiképezhetnek az újraindult pakisztáni terroristatáborokban - állítják amerikai hírszerzők. A táborok létét indiai kémműholdak felvételei is igazolják. A pakisztáni nagykövet ennek ellenére tagad, mint mondta, országában soha nem is léteztek terroristaképzők.
Újraindult a terroristaképzés Pakisztán elmaradott nyugati tartományaiban és Kasmír pakisztáni ellenőrzésű részén - írja a Washington Times. A napilap titkosszolgálati forrásokból származó értesülései szerint a kiképzett terroristák az Egyesült Államokban létesítenek "alvó sejteket".

Kiképzés szaúdi pénzekből

A terroristákat - a Washington Times értesülései szerint akár négyszázat - titkos pakisztáni táborokban képzik ki feladataikra. A pénzügyi hátteret az al-Kaida és szaúdi források biztosítják.

Az alvó sejtek az FBI és más szövetségi hatóságok adatai szerint legalább 40 amerikai tagállamban üzemelnek. A sejtek munkáját muzulmán jótékonysági szerveztek finanszírozzák - írja a Times.

Pakisztán tagad

A napilap megkeresésére Pakisztán washingtoni nagykövete tagadta a terroristaképzésről szóló amerikai hírszerzési adatokat. "Soha nem fogadtuk el a vádakat, hogy országunkban terroristaképzők üzemeltek, üzemelnek, vagy fognak üzemelni. Bár a vádak folyamatos tagadásunk ellenére is fennállnak, biztosíthatom önöket, hogy sem Pakisztánban, sem Kasmírban nincsenek táborok" - jelentette ki Asraf Dzsehangir Kazi nagykövet.

Lefényképezték a táborokat

Ezzel szemben a megosztott Kasmír másik felét ellenőrző India kémszolgálatai szerint a muzulmán többségű államban újra működnek a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után bezárt kiképzőtáborok. Az ezekről készült műholdfelvételeket átadták az amerikai titkosszolgálatoknak. Ezek szerint a pakisztáni ellenőrzésű területeken 60-70 tábor üzemel.

Aggodalomra ad okot, hogy az amerikai és a velük szövetséges hírszerző szervek értesülései szerint bár Pakisztán a szeptember 11-i támadások után több száz feltételezett terroristát tartóztatott le - köztük az al-Kaida közvetlen vezetéséhez tartozókat is -, a pakisztáni katonai vezetés nem szakított meg minden kapcsolatot az al-Kaidával - írja a Washington Times. További részleteket azonban nem közöl a Bush-kormányzathoz közel álló neokonzervatív napilap.