József, Bánk
-6 °C
0 °C

Terrorizmussal vádolt tinédzserek New Jersey-ben

2006.04.07. 11:23
Terrorizmus vádjával ítélhetnek el négy New Jersey-i tinédzsert. A 14-16 éves fiúk 25 iskolatársuk lemészárlását tervezték, de még fegyvereik sem voltak.

Terrorizmus vádjával tartóztattak le négy New Jersey-i tinédzsert, akik menzai mészárlást tervezgettek. Ők az elsők, akik ellen terrorizmus miatt emeltek vádat a szövetségi államban, írja az AP.

A négy, 14-16 év közötti fiút szerdán tartóztatták le, miután a rendőrség értesült a legalább 25 iskolástársuk legyilkolását célzó tervükről. Eredetileg olyan bűnökkel vádolták volna öket, ami alapján fiatalkorúak bírósága ítélkezett volna az ügyükben. A terrortörvények alkalmazásával a fiúkat rendes bíróság elé állíthatják, ahol rendkívül súlyos, legalább harminc évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Az ügyészek még nem döntötték el, hogy kérik-e az ügy áthelyezését a rendes bíróságra, írja az AP.

A fiúk ügyvédei az eset enyhébb megítélését szeretnék elérni. A gyerekek csak homályos terveket szövögettek, a mészárlás végrehajtásához nem voltak fegyvereik sem. "Védencem meglehetősen labilis és sérülékeny" - indokolta kérvényét egyikük védője.

Ugyanakkor a négy támadó közül kettőnek már általános iskolásként volt bírósági ügye, egy harmadik társukat pedig egy lány fojtogatásával és halálos fenyegetésével vádolták. Az egyik letartóztatott 15 éves szerint azonban az egész ügy tévedés. "Csak egy csapat tini vagyunk, akik pár vad percet töltöttek együtt, ennyi az egész" - mondta az AP-nek.