Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terrorriadót rendeltek el Nagy-Britanniában

2007.06.30. 21:54
Az azonnali és súlyos fenyegetést jelző kritikus szintre emelte a brit kormány a terrorkészültséget. A riasztás fokozását valószínűleg nem új hírszerzési adat, hanem a pénteki és szombati események indokolták. Lezárták a liverpooli repteret is.

A legmagasabb, "kritikus" szintre emelte a terrorkészültség fokát szombat este a brit kormány, jelentette a BBC híradója. A legmagasabb készültséget hivatalosan csak akkor rendelhetik el, ha a hírszerzés azonnali, súlyos károkkal fenyegető terrortámadásról ad jelentést, vagy ha az általános terrorveszély emelkedése ezt indokolja.

Jelenleg az utóbbi eset valószínűsíthető, miután pénteken két, befulladt pokolgépet is találtak London központjában. A készültség emelésében közre játszhattak a Glasgow-ban történtek is, ahol két lángoló terepjáró hajtott be a reptér főbejáratán.

A kritikus terrorriasztási szint lehetőséget ad a hatóságoknak az erőszakos kitelepítésekre is. Ennél nincs magasabb riasztási szint, ezt rendelték el legutóbb a 2005. július 7-i londoni metrórobbantások után is.

Lángoló autó Glasgow-ban

Ugyanakkor szombat éjszaka a hatóságok lezárták a liverpooli repteret. Egyelőre nem közölték, miért. A nap folyamán támadás érte a glasgow-i repteret, ahol ezért szünetel a forgalom. Edinburgh, Newcastle és Blackpool repülőterére megtiltották a behajtást a személyautóknak. A hatóságok öt gyanúsítottat keresnek. A terroristagyanús személyek meglógtak a rendőri ellenőrzés elől, most attól tartanak, hogy ők állhatnak a támadások mögött.

Bár a rendőrség első közlése szerint Glasgow-ban nem terrortámadás történt, a nyomozás során mégis más következtetésre jutottak. A legfrissebb hírek szerint a glasgow-i reptér főtermináljába lángolva hajtó terepjáróban ugyanolyan robbanószerkezet lehetett, mint amiket két Mercedesben találtak Londonban. Feltehetően a robbanóanyagként használt benzin begyulladhatott, ezért hajtott a sofőr a már lángoló autóval a reptér épületébe.

A részeg, a parkolóőr és a járőr

A rendőrség szombaton nagy erőkkel nyomozott a pénteki pokolgépek elhelyezői után. A hatóságoknak több brit hírforrás szerint is jó minőségű felvételeik vannak az egyik elkövetőröl, aki Mercedesevel a Tiger Tiger nevű londoni klub elé parkolt a Haymarketen.

A Guardian beszámolója szerint a merényletet végül egy részeg, egy parkolóőr és egy bátor rendőr akadályozta meg. A részeghez ugyanis mentőket kellett riasztani, akiknek útjában állt a parkoló Mercedes. A riasztott parkolóőr pedig észrevette, hogy az autó füstöl. A rendőrjárőr pedig még a tűzszerészek érkezése előtt letépte az amúgy működőképes, gyaníthatóan pillanatokon belül robbanó bombáról a detonátort, ami egy mobiltelefon volt.

Tartottak ettől

A terrorriasztás fokozását indokolhatja, hogy a hatóságok, bár nem rendelkeztek konkrét hírszerzési adattal a készülő merényletekről, már készültek a hasonló robbantásokra. Két hete már figyelmeztető röplapokat osztogattak a londoni klubok előtt autókba rejtett pokolgépek veszélyeiről.

A Guardian értesülései szerint a mostani eset kapcsolatban állhat több, egy hónappal ezelőtti letartóztatással is. A rendőrök akkor öt al-kaidást vettek őrizetbe, akik a nyomozók szerint híres londoni klubok, például a Ministry of Sound előtt terveztek robbantást végrehajtani a forgalmas hajnali órákban.