Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Karácsonyi terrortól rettegnek Indonéziában

2004.12.24. 11:05
Az ország rendőri erőinek kétharmadát, több mint száznyolcvanezer fegyverest mozgósított az indonéz kormány a karácsonyi terrorfenyegetések kivédésére. Négy éve templomoknál robbantottak az iszlám szélsőségesek, idén eddig egy papra támadtak machetével.

Elkerülhetetlennek tűnő terrortámadások veszélyére figyelmeztettek a nyugati titkosszolgálatok Indonéziában, írja a BBC. Négy évvel ezelőtt templomok ellen intéztek robbantássorozatot az iszlám szélsőségesek, a merényletekben tizenkilencen vesztették életüket.

Idén eddig békésen telt a karácsony a rendőrség értékelése szerint, mindössze egy katolikus papra támadtak rá machetével Sulawesi szigetén, ahol az utóbbi időben rendszeresek a keresztény-muzulmán összecsapások.

A támadók átdöfték a pap arcát, társát a kezén sebesítették meg, jelentette a BBC.

A rend fenntartására az indonéz kormány országszerte száznyolcvanezernél is több rendőrt mozgósított. Az akcióban az ország rendőri erőinek kétharmada vesz részt.

A karácsonyt megelőző időszakban az ausztrál, a brit és az amerikai kormány is eltanácsolta állampolgárait az indonéziai utazásoktól. A muzulmán többségű Indonéziában 2002 októberében hajtották végre a legsúlyosabb terrortámadást, a Bali szigetén elkövetett támadásban kétszázkét ember, többségében ausztrál turista vesztette életét.