Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vereséget szenvedett Blair a felsőházban

2005.03.07. 20:45
Elbukott a felsőházban a brit kormány terrorizmus elleni törvényjavaslata. A lordok ragaszkodnak hozzá, hogy továbbra is kizárólag a bíróságok hozhassanak jogkorlátozó intézkedéseket a terroristagyanús személyekkel szemben. A kormány újra az alsóház elé terjesztheti javaslatát, kétséges azonban, hogy másodjára is biztosítani tudja az elfogadáshoz szükséges többséget.

Óriási többséggel vetette el a brit felsőház a munkáspárti kormány terrorizmussal összefüggő törvénycsomagját. Blair kabinetje a bíróságoktól a belügyminiszterhez rendelte volna a terrorizmussal gyanúsított magánszemélyekkel szembeni jogkorlátozó intézkedések elrendelését.

Blair
Tony Blair
A felsőház 249:119 arányban úgy módosította a kormány javaslatát, hogy a korlátozó intézkedéseket továbbra is csak a bíróságok rendelhetik el. A kormány március 14-ig szerette volna elfogadtatni az új törvényt, akkor jár le ugyanis az eddig a különleges jogokat ideiglenesen biztosító kormányrendelet hatálya.

Az új tervezetet éppen annak nyomán terjesztette a kormány a parlament elé, hogy a felsőház tavaly decemberben elrendelte több olyan terroristagyanús személy elengedését, akiket évek óta a legkeményebb brit börtönben, a Belmarshban őriznek. A szigora miatt brit Guantánamónak is nevezett Belmarsh külföldi őrizeteseinek némelyike három éve van rács mögött, anélkül, hogy ügyükben bármilyen bírósági eljárás folyna.

A felsőház szerint a a gyakorlat "igazolhatatlanul diszkriminatív", és ellentmond az európai emberi jogi előírásoknak.

A felsőházi visszautasítás nem jelenti a törvénytervezet bukását. A kormány újra az alsóház elé terjesztheti azt, és ha sikerül újra többséget szerezni a javaslatnak, a törvény életbe lép. Ez azonban másodjára nehéz lesz, hiába rendelkezik százhatvan fős többséggel a parlamentben a kormánypárt, az első körben alig tizennyolc fős többséggel sikerült elfogadtatni a tervezetet.