Klaudia
-3 °C
3 °C

Allergiás áldozatok a terror elleni harcban

2006.03.08. 08:58
Tanyasi istálókban állították elő eddig az amerikai piacra kerülő metamfetamin legjavát. A terror elleni harc keretében most az allergia- és megfázásgyógyszerek kereskedelmének szigorításával sújtanának le a droggyárosokra. A laborokat felszámolhatják, de a piacot mexikói szervezett bűnözőcsoportok veszik át.

A megfázott és allergiás betegeket is érinti a terror elleni harcot szabályozó amerikai Hazafi-törvény legújabb módosítása. Az amerikai nemzetbiztonságot szabályozó törvény egyik új fejezete ugyanis harcot hirdet a szpídgyártó laborok ellen, mégpedig az alapanyagpiac szűkítésével.

Köhög, prüszköl, igazolja magát

Mivel a jellemzően tanyasi istálókban főzött metamfetamin, a szpíd legfőbb alapanyagát, a pszeudoendorfint szabadpolcos termékként árult allergia- és megfázásgyógyszerekből nyerik a droggyárosok, az új szabályozás ezek kereskedelmét szigorítja, írja az AP.

A kedd esti kongresszusi végszavazáson nagy többséggel elfogadott törvény előírásai szerint szeptember 30-tól az eddig szabadon árult gyógyszereket csak korlátozott mennyiségben és csak személyi igazolvány felmutatása ellenében adnák ki a boltokban.

A hatóságok az amerikai szőídfogyasztás növekedésével indokolják a lépést. Az elmúlt években a házilagosan előállítható kábítószer lett az amerikai drogellenes ügynökség, a DEA legfőbb ellensége. Az Egyesült Államok legszolidabb vidékein, a hagyományosan tanyasi középnyugati és déli államokban jelent meg a kábítószerprobléma a metamfetamin miatt.

Népi sport

Csak Montanaban hatszáz tanyasi droglabort számoltak fel 1998 óta egy százezer lakosú körzetben. A rendőrök szerint a szabályozás azért is szükséges, mert a tanyai droglaborok felszámolására egyszerűen nincsenek felkészülve a helyi rendőri erők.

A szpídet ezekben a laborokban pszeudoendorfin tartalmú gyógyszerekből gyártják éter, akumulátorsav és lefolyótisztító felhasználásával. Ez nagy veszélyt jelent a hatóságokra, hiszen egy liter gyullékony éter több rúdnyi dinamittal vetekedő robbanást idézhet elő. A menekülő droggyárosok pedig igazi veszélyeshulladék-telepeket hagynak maguk után.

"A rendőröknek el kell végezniük egy veszélyeshulladék-szakértő, egy tűzoltó, egy robbantási szakértő és egy természetvédelmi munkás feladatait, miközben bűnözőket is üldözniük kell" - mondta erről az AP-nek Jason Gellner montanai drogrendőr.

Világkereskedelmi nyitás

Ugyanakkor a hazai droglaborok bezárása korántsem jelenti a probléma megoldását. Az eddigi tapasztalatok szerint azokban az államokban, ahol korlátozták a pszeudoendorfin tartalmú gyógyszerek forgalmazását, a droggyártás visszaesett ugyan, de nőtt a drogcsempészet.

Alabamában például 2004 áprilisa óta szigorúan szabályzott a pszeudoendorfin tartalmú gyógyszerek kereskedelme. A droglaborok száma ez idő alatt kilencven százalékkal csökkent, ugyanakkor megötszöröződött a Mexikóból becsempészett kristályosított metamfetaminból lefoglalt mennyiség. A 2004 áprilisi szigorítást megelőző 15 hónapban 384 szállítmányt foglaltak le, azóta ugyanennyi idő alatt 1875-öt, írja az AP. A rendőrök maguk is elismerik, hogy a háztáji droggyárosoktól szervezett bűnözői csoportok vették át a piacot.