Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Összehangolt terrortámadásokra készül Párizs

2005.09.21. 14:40
A nyomozók és a mentőalakulatok munkáját összehangoló készenléti tervvel készülnek Párizsban egy, a londoni és madridi terrortámadásokhoz hasonló merényletsorozatra. A hatóságok arra is felkészültek, melyik kórházakba kell szállítani a sérülteket.

Két hónapja dolgozik titkos akciótervén a párizsi rendőrség. A prefektúra munkatársai egy, az idei londoni és a tavalyi madridi terrortámadásokhoz hasonló, több helyszínen egyszerre elkövetett támadásra készülnek, értesült a Libération.

Bíbor, fehér

A bíbor tervként ismert akcióterv a mentők, a közlekedési és közbiztonsági szervek, valamint a rendőrségi nyomozók munkáját hangolja össze. A lapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó rendőrségi forrás szerint az 1995-ös párizsi merényletek óta a fővárosi rendőrség felkészült a terrortámadásokra, de most először készítenek tervet összehangolt támadások esetére.

A terv a Libérationban ismertetett részletei szerint terrortámadás esetén valamennyi metró- és vasútvonal azonnal kiüríthető - ez adott esetben félmillió ember evakuálását jelenti. A bíbor tervnek megfelelően a metrószerelvényeket a következő megállóban leállítják, és az utasokat a felszínre terelik, mert ha esetleg több kocsiban is van robbanóanyag, a légnyomás hatása kevésbé pusztító az állomásokon, mint az alagútban.

Ezzel szemben a vonatokat azonnal leállítják, mert a külvárosokban a pályaudvarok közötti távolság nagyobb.

Azonnal azonosítanak

Támadás esetén a mentőknél az úgynevezett fehér terv lép életbe, amely a súlyosabb sérültek helyszíni ellátását, míg a könnyebb sérültek távolabb fekvő kórházakba - Evry és Gonesse nevű külvárosokba - való elszállítását írja elő. Ennek oka, hogy a párizsiak valószínűleg a merényletekhez legközelebbi kórházakba fognak sietni.

A sorozatos terrortámadásra a prefektúra központi telefonszámot és internetes oldalt létesít, amelyen mindenki a lehető leggyorsabban értesülhet a halálos áldozatok és a sérültek névsoráról. Ezen kívül megkezdi munkáját az ázsiai szökőár és a Concorde repülőgép balesete során már kipróbált, a katasztrófa áldozatait azonosító rendőrségi iroda.

Ami az igazságügyi nyomozást illeti, a párizsi rendőrség terrorizmuselhárító csoportjának munkáját a robbantások helyszínein a rendőrség kerületi szervei segítik, amelyekhez a fővárosi rendőrség egyéb szervei 2200 tiszttel csatlakoznak, írja a Libération.