Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Diszkórobbantástól tart a Scotland Yard

2005.01.14. 16:22
A terrortámadásra utaló jelek felismerésére okítják a londoni szórakozóhelyek alkalmazottait a Scotland Yard szakértői. A rendőrség olyannyira valósnak érzi a terrortámadás lehetőségét, hogy külön hírszerzői csoportot állított fel a klubok elleni merényletkísérletek felderítésére. A hatóságok a színházak és a mozik sebezhetősége is aggasztja.

A 202 emberéletet kioltó bali merénylethez hasonló támadástól tart a Scotland Yard. A brit rendőrség szerint a terroristák zsúfolt szórakozóhelyek ellen követhetnek el támadást. A Jane's Police Review belbiztonsági szaklap értesülései szerint a rendőrség már egy külön hírszerzőegységet állított fel a klubok elleni merényletek előkészületeinek felderítésére.

A Jane's értesülései szerint a rendőrség szakértői felvilágosították a legnépszerűbb szórakozóhelyek személyzetét, milyen gyanús viselkedésre kell odafigyelniük. A lap érdeklődésére a Scotland Yard egyik illetékes parancsnoka elismerte, hogy a klubok elleni támadás "komoly aggodalom forrása" a rendőrségen. Egy szórakozóhelyen szombat este akár kétezren is lehetnek, "van-e jobb hely, ha valaki pokolgépet akar robbantani", vélekedett.

A rendőrséget aggasztja a színházak és a mozik sebezhetősége is, ezek működtetőit is "taktikai tanácsokkal" látnák el.

Sir John Stevens, London január végén távozó főkapitánya tavaly "elkerülhetetlennek" nevezte a terrortámadást a főváros ellen. A BBC-nek adott decemberi interjújában tett kijelentései szerint a rendőrség 2004-ben megakadályozott egy, a 191 életet kioltó márciusi madridi merénylethez hasonló akciót.