Oszkár
20 °C
29 °C

Újabb gyanúsítottakat tartóztattak le Madridban

2004.03.18. 12:50
Újabb négy marokkói állampolgárt vettek őrizetbe a spanyol hatóságok a madridi merényletekkel kapcsolatban. Három gyanúsított a csütörtöki merényletek helyszínének közvetlen közelében élt. A marokkói hatóságok szerint a terroristák kapcsolatban állhattak a tavalyi casablancai merénylet elkövetőivel.
A madridi merényletek újabb négy gyanúsítottját tartóztatták le a spanyol rendőrök. A gyanúsítottak az AP bírósági forrásokból származó értesülései szerint marokkói származásúak.

A támadás helyszínén laktak

Három gyanúsítottat Alcala de Henaresben, Madrid egyik elővárosában tartóztatták le. A csütörtökön felrobbantott négy vonat közül három áthaladt a városkán. A negyedik gyanúsítottat az ország északi részén fogták el - tájékoztatták az AP-t a spanyol hatóságok.

Alcala de Henaresben találták meg a rendőrök a merényletek után néhány órával azt a kisbuszt, melyben a robbanóanyag és a detonátorok mellett a koránból kitépett lapok is voltak. A kisbusz volt az első egyértelmű utalás arra, hogy a merényletet nem az ETA, hanem muzulmán szélsőségesek követhették el.

Még húsz merénylőt keresnek

A csütörtöki letartóztatásokkal együtt már tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe a kétszázegy ember életét kioltó merényletek miatt. A gyanúsítottak nagy része marokkói - szombaton három marokkóit és két indiait, hétfőn egy algériait tartóztattak le - írja az AP.

A spanyol rendőrség további húsz, többségében marokkói származású gyanúsítottat keres.

Marokkóban is robbanthattak

A merénylet fő gyanúsítottja egyelőre a szombaton letartóztatott Dzsamal Zougam. A férfi a marokkói hatóságok szerint kapcsolatban állt Abu Muszab al-Zarkavival, az Anvar al-Iszlám terrorszervezet egyik kulcsfontosságú vezetőjével. A marokkóiak szerint a merényletekért az Irakban, Jordániában, Törökországban és Marokkóban is aktív, az al-Kaidával is kapcsolatban álló terrorszervezet a felelős.

A hatóságok szerint a madridi merénylet elkövetői a tavaly májusi, harminchárom ember halálát okozó casablancai merénylet kitervelőivel is kapcsolatban álltak.