Benedek
-4 °C
5 °C

Riadókészültség Izraelben

2004.03.22. 16:26
Bár Jaszin maggyilkolása még Saron legnagyobb pártbeli riválisa szerint is gyengíti a terrorizmust, a megtorlástól tartva riadókészültséget rendeletek el az izraeli biztonsági szerveknél. A mérsékelt kormánypárt Sinui terrorhullámtól tart, az ellenzék háborús bűnösnek nevezte Saront.
Izraelnek "természetes joga", hogy végezzen ellenségeivel - jelentette ki Ahmed Jaszin sejk meggyilkolását indokolva Ariel Saron. A Hamasz szellemi irányítójának "a zsidók gyilkolása és Izrael állam megsemmisítése" volt a célja - tette hozzá.

Folytatják a harcot

Az izraeli kormányfő szerint Jaszin több száz izraeli haláláért felel - írja a Haaretz. A sejk megölésével azonban "még nem ért véget, mindennap, mindenhol folytatódni fog" - jelentette ki. A kormányfő szerint a "nehéz harcban az egész felvilágosult világnak részt kell vennie".

Saron pártja, a Likud országos választmánya előtt számolt be a történtekről. A jobboldali kormánypárt tagjai támogatásukról biztosították a kormányfőt - írja az izraeli napilap online kiadása. Jaszin meggyilkolása még Saron legnagyobb pártbeli riválisa, Benjamin Netanyahu pénzügyminiszter szerint is "hosszú távon visszavetheti a terrorizmust".

Teljes készültségben

A Likud magabiztossága ellenére az izraeli biztonsági szolgálatok teljes készültséget rendeltek el. A hadsereg, a rendőrség és a titkosszolgálatok vezetői hétfőn találkozót tartanak a támadások megelőzése érdekében - jelentette a Haaretz.

Terrorhullámtól tartanak

A baloldali pártok és a kormánytag centrista Sinui azonban kockázatosnak tartja Jaszin meggyilkolását. Avraham Poraz Sinui-párti belügyminiszter szerint sok izraeli fizethet vérével a sejk haláláért - írja a Haaretz.

"A merényletre készülőket természetesen meg kell támadnunk, Jaszin azonban nem volt ketyegő bomba" - jelentette ki Poraz. A belügyminiszter szerint a gyilkosság csak támadásokra gerjeszti a Hamaszt. "Minden vezető lecserélhető" - vonta kétségbe a Jaszin meggyilkolásától a terrorszervezet meggyengülését várók véleményét.

A Knesszet arab pártjainak képviselői szerint Saron kormánya "háborús bűnt" követett el - írja a Haaretz. A baloldali Merec szerint Saronnak személyesen kell felelősséget vállalnia a várható következményekért.