Valér
4 °C
8 °C

Megnevezték a brit terroristákat

2006.08.12. 15:12
A csütörtöki londoni terrorfenyegetés 24 letartóztatott gyanúsítottja közül 21 személyazonossága került nyilvánosságra. 19 gyanúsítottat a brit Nemzeti Bank nevezett meg, miután befagyasztották bankszámlájukat. A 20. és 21. gyanúsított fehér brit, nemrégiben tért át az iszlámra. Egyikük egy konzervatív párti aktivista gyermeke. Az őrizetbe vett 24 gyanúsított közül 22-nek az előzetes őrizetben tartását a bíróság szerdáig meghosszabbította.

A csütörtöki londoni terrorfenyegetéssel kapcsolatban letartóztatott 24 gyanúsítottból 19 bankszámláját befagyasztotta a brit Nemzeti Bank. A Bank of Englandet Gordon Brown pénzügyminiszter utasította. A bankbetétek befagyasztásáról közleményt adtak ki, amiből kiderül a gyanúsítottak neve, életkora és lakcíme is.

Letartóztatások Olaszországban is
Előállított az olasz rendőrség 40 embert egy biztonsági akció keretében a brit repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés leleplezése nyomán. Az iszlám csoportokhoz kötődő gyanúsítottakat "megelőző" céllal vették őrizetbe, de nem terrorizmushoz kötődő bűncselekmények miatt. Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint a razziákat több olasz városban - Rómában, Milánóban, Velencében, Nápolyban, Firenzében és másutt - hajtották végre csütörtökön és pénteken, olyan helyeken, ahol muzulmán közösségek tagjai szoktak találkozni.

Két áttért a támadók között

A bank közleménye szerint a következő tizenkilenc fiatalember tervezte tucatnyi repülőgép felrobbantását amerikai városok felett:

Abdula Ahmed Ali, 25, London; Cossor Ali, 24, London; Shazad Khuram Ali, 27, High Wycombe; Nabeel Hussain, 22, London; Tanvir Hussain, 25, London; Umair Hussain, 24 London; Umar Islam, 28, High Wycombe; Waseem Kayani, 29, High Wycombe; Assan Abdullah Khan, 21, London; Waheed Arafat Khan, 25, London; Osman Adam Khatib, 19, London; Abdul Muneem Patel, 27, London; Tayib Rau, 22, Birmingham; Muhamed Usman Saddique, 24, London; Assad Sarwar, 26, High Wycombe; Ibrahim Savant,k 25, London; Amin Asmin Tariq, 23, London; Waheed Zaman, 22, London.

A Sun még egy terroristát, a Don Stewart-White néven született, az iszlámra csak pár hónapja áttért 21 éves Abdul Waheedet is megnevezte. Waheed egy konzervatív párti aktivista gyermeke. A Sunnak nyilatkozó szomszédai szerint Waheed problémás gyerek volt, gyakran részegeskedett és iskolájából is kirúgták.

A Sun értesülései szerint még egy áttért brit is van, a Brian Youngként született, most 28 éves Omar Islam. Islam három merénylőtársához hasonlóan High Wycombe-i.

Az al-Kaida áll a háttérben?

Vizsgálják a 7/7-es kapcsolatokat
A Scotland Yard vizsgálja, hogy voltak-e kapcsolatok a most őrizetbe vett személyek és a tavaly július 7-i londoni robbantásos merényletek elkövetői között. Pakisztáni hírszerző források úgy tudják, hogy az őrizetbe vettek közül néhányan ugyanabban az időben látogattak Pakisztánba tavaly, mint a londoni öngyilkos merénylők közül ketten: a csoport vezetője, Mohammad Sidique Khan és szoros jóbarátja, Shehzad Tanweer.

Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattól kapott kiképzést szombati brit lapértesülés szerint a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállító repülőgépek felrobbantását célzó összeesküvés kulcsfigurája, akit Pakisztánban fogtak el. A férfi, bizonyos Rasíd Raúf kézre kerítése vezetett további 20 gyanúsított csütörtöki elfogásához Nagy-Britanniában. A Scotland Yard nem erősítette meg az illető állítólagos al-Kaida-kapcsolatait.

Raúfot, aki 2002-ben települt át Pakisztánba, ahol hírek szerint katonai kiképzést kapott az al-Kaidától, a londoni külügyminisztérium nevezte a tervezett akció kulcsfigurájának. A csütörtökön Birminghamben őrizetbe vett muszlimok egyike Raúf fivére, Tajjib.

Raúf őrizetbe vételét megtudva a nagy-britanniai sejt felgyorsította a merénylet előkészületeit, ezért döntött úgy a brit rendőrség a férfi pakisztáni elfogása után Iszlámábádból érkező figyelmeztetés hatására, hogy őrizetbe veszi a gyanúsítottakat. A brit hatóságok jelenleg is kutatnak a merénylők esetleges további bűntársai és szervezők után. Mind Nagy-Britanniában, mind Pakisztánban további őrizetbe vételek várhatók.

Nem fanatikus taplók

London külpolitikáját okolják a muzulmánok
London iraki és libanoni politikája szítja a harcias szellemet - közölték szombaton nagy-britanniai muzulmán csoportok és politikusok. Tony Blair brit kormányfőhöz intézett nyílt levelükben közölték: az Irakkal és az Izrael és a Hezbollah közötti háborúval kapcsolatos brit politika miatt kerültek polgári személyek fokozott veszélybe Nagy-Britanniában és máshol. "Az iraki összeomlás és most a polgári személyek elleni közel-keleti támadások leállításának kudarca nem csak a térségben élő emberek fenyegettségét növeli, de fegyvert ad a kezébe a mindnyájunkat fenyegető szélsőségeseknek is".

A brit sajtó értesülései szerint a merényletet kiforralók nem felelnek meg a terroristákról alkotott általános, a robbantókat primitív csőcseléknek tartó sztereotípiának. Többségükben másodgenerációs, középosztálybeli bevándorlók. Többen kifejezetten műveltek és képzettek, egyetemi diplomás is van közöttük. Az egyik gyanúsított édesapja jól menő építész, de van akinek a szülei könyvelők, bolttulajdonosok, sőt, az egyik merénylő édesanyja mindenórás terhes, írja a Telegraph.

A Guardian felkereste a csütörtökön őrizetbe vettek szomszédait. Jellemző, hogy mindegyikük szomszédja nyugodt, békés emberként beszélt a letartóztatottakról. Legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy némelyikük magának való, mélyen vallásos fiú volt. Panasz csak egyikük kapcsán merült fel. De az sem konkrétan a High Wycombe-ban őrizetbe vett gyanúsítottal, hanem házmesterével volt kapcsolatos, aki állítólag menekülteket fogadott be, ezért egy szomszéd szerint "mindig nagy volt a nyüzsgés, rendszeresen éjfélkor gyülekeztek a házban".

Ez megint csak azt bizonyítja, hogy a modern terroristák nem feltétlenül fanatizált, elszegényedett néprétegekből kerülnek ki. Erre az első példát a szeptember 11-i géprablók adták, akik szinte mind egyetemisták voltak, vezetőjük, Mohamed Atta a hamburgi egyetemen szervezte sejtjét. De a tavalyi londoni metrórobbantások elkövetői is középosztálybeli bevándorlócsaládok gyermekei voltak, akik már Nagy-Britanniában születtek és nevelkedtek.

A britek berágtak Blairre

A brit lapok többsége vitriolos cikkeket és képeket közöl az egyik barátja, Sir Cliff Richard barbadosi villájában családjával nyaraló Tony Blair miniszterelnökről, aki "nem zavartatja magát" a hazájában bevezetett legmagasabb fokozatú terrorriadótól, amelyet John Reid belügyminiszter a legnagyobb fenyegetésnek nevezett a második világháború óta.

Igaz, a The Daily Telegraph szerint Blair kormánya tagjaival konzultálva "fontolóra vette" esetleges idő előtti hazatérését, de a Daily Mirror bulvárlap azt írta, maradjon ott, ahol van, "nem nagyon hiányzik otthon".