Tíz gépet akartak felrobbantani

2006.08.10. 16:21
Légi "tömeggyilkosságra" készült egy terrorcsoport. A Scotland Yard 21, Nagy-Britanniában született gyanúsítottat vett őrizetbe, akik tíz, Amerikába tartó repülőt akartak egyidőben felrobbantani a levegőben. A fenyegetés miatt Nagy-Britanniában a legmagasabb, az Egyesült Államokban a második legmagasabb riasztást rendelték el. A brit rendőrök szerint sikerült megakadályozni a támadást, az amerikaiak még rettegnek.

Kézipogyászban a fedélzetre csempészett bombákkal akart felrobbantani Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó járatokat terroristák egy csoportja, jelentette be csütörtök reggel a Scotland Yard. A rendőrség saját közlése szerint megakadályozta a támadást, de a kormány úgy döntött, a legmagasabb fokúra emeli a terrorveszély miatti riasztást, jelentette a BBC.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak 10, Amerikába tartó repülőt akartak felrobbantani. Ha sikerrel járt volna tervük, "elképzelhetetlen méretű tömeggyilkosság lett volna" - nyilatkozta a Guardiannek Paul Stephenson, a londoni rendőrség parancsnokhelyettese.


Hatalmas káoszt okozott a terrorfenyegetés a londoni reptereken.

Három metró- és egy buszrobbantás bénította meg tavaly júliusban a londoni tömegközlekedési hálózatot. A négy brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő támadásában ötvenkét ember vesztette életét, hétszáznál több pedig megsebesült. Bővebben>>>

A nyomozók szerint a terroristák egy időben akarták felrobbantani a gépeket, kézipoggyászban felcsempészett, egyes jelentések szerint folyékony robbanószerrel.

A kormány "kritikusra" emelte a terrorriasztási szintet. Ez a titkosszolgálat, az MI5 honlapján található magyarázat szerint azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy terrortámadás. A BBC belbiztonsági szakújságírója szerint a rendőrség valójában nem tart azonnali támadástól.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szintén emelte a készültségi szintet, jelenleg országosan a második legmagasabb, narancs kódu riasztás van érvényben, a Nagy-Britanniából érkező gépekre pedig piros, azaz a legmagasabb riasztást adták ki.

A biztonsági intézkedések hatalmas káoszt okoztak a reptereken. Az utasok csak a legszükségesebb holmijukat vihetik magukkal a gépekre, de folyadékot egyáltalán nem. Kivételt csak a csecsemők teje képez, de ezt kísérőjüknek a biztonsági ellenőrzéskor meg kell kóstolnia.

Hónapokig nyomoztak

A rendőrség 21 gyanúsítottat vett őrizetbe. Többségüket Londonban, de a Temze völgyében és Birminghamben is. A gyanúsítottak mind Nagy-Britanniában születtek. A Guardian értesülései szerint némi robbanószert is találtak a házkutatásokkor, de ezt még nem erősítették meg.

A "jelentős műveletet" hónapokig tartó, komplex előkészületek előzték meg, a rendőrség "mindent megtett a közbiztonság védelmében az akció végrehajtásakor" - jelentette ki a Sotland Yard szóvivője a BBC-nek.

A CNN-nek a Scotrland Yard egy volt parancsnoka nyilatkozott, szerinte a következő lépés a 21 gyanúsított kapcsolati hálójának feltárása lehet. Szerinte kiemelt kockázatot jelent, hogy a hatóságok nem lehetnek biztosak abban, hogy a csoport összes tagját elfogták.

A brit rendőrség szerint a merényleteket sikerrel megakadályozták, de amerikai kollégáik attól tartanak, hogy néhány terrorista szökésben lehet. "A terv nagyon szoros kapcsolatot feltételez az al-Kaidával" - nyilatkozta a CNN-nek egy amerikai kormánytisztviselő. A brit rendőrség szerint amúgy a támadást nem ma akarták végrehajtani a terroristák.

Szigorított biztonság

A BBC jelentése szerint rendőrök szállták meg az összes brit repteret, a megszigorított biztonsági intézkedések miatt jelentős késések várhatóak. A megerősített biztonsági intézkedések miatt London fő reptere, a Heathrow már nem is fogad járatokat.  • Tippek
  • Hírek