Géza
-12 °C
-4 °C

Kínában támadhatnak Bushra a terroristák

2005.11.10. 12:02
Kínai luxusszállók lehetnek a terroristák célpontjai a jövő héten. Az eddig a terroristák érdeklődésén kívül eső országba a jövő héten amerikai vezetők sora látogat, George W. Bush hétvégi látogatása előtt Arnold Schwarzenegger és az idősebb Bush is Pekingbe érkezik. A kínai rendőrség szerint egy "szélhámos" fenyegetőzött.

Iszlám szélsőségesek terrortámadásának veszélyére figyelmeztette a luxusszállodák vezetését a kínai rendőrség, jelentette az Amerika Hangja amerikai diplomáciai forrásokra hivatkozva. A rádióadó értesülései szerint a támadásokat a jövő héten követhetik el, amikor George W. Bush, Arnold Schwarzenegger és az idősebb George Bush is Kínába látogat.

"Külföldi szélhámos" műve volt a kínai luxusszállók ellen készülő terrortámadásokról szóló értesítés, amelyet a hatóságok nevében küldtek a pekingi amerikai nagykövetségnek, közölte csütörtökön szűkszavúan a kínai rendőrség. Az Amerika Hangja több pekingi luxusszállodát is megkeresett, de ezek tagadták, hogy figyelmeztetést kaptak volna.

Határozott és pontos

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége szerint a figyelmeztetés határozott és pontos volt, eszerint a terroristák négy-öt csillagos szállodák elleni merényletekre készülnek "a jövő héten". Bush elnök november 19-én látogat Pekingbe, édesapja és Schwarzenegger kaliforniai kormányzó már korábban az országba látogat.

Kínában kevés ismert szélsőséges iszlám szervezet tevékenykedik, ugyanakkor az iszlám szeparatizmus létező probléma, Hszincsiang tartományban az Ujgur Autonóm körzetben tevékenykedő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom a hatóságok szerint nemzetközi csoportokkal is kapcsolatban áll. Tény az is, hogy az afganisztáni tálib rezsim oldalán is harcoltak ujgurok, többet is fogva tartanak Guantananamón.

Keményen bánnak a muzulmánokkal

Li Nan kínai terrorszakértő szerint országa "sebezhető". "A kínai kormány elég kemény kézzel bánik az ujgurokkal" - nyilatkozta az Amerika hangjának. Mint mondta, ez cselekvésre késztetheti a szélsőségeseket. Li ugyanakkor úgy véli, hogy a kínai hatóságok kemény fellépése eddig eredményes volt. Kína a pakisztáni hatóságokkal is együttm,űködik az ujgur szeparatisták ellen, Li szerint sikerrel. "Öt-hat éve még lehetett merényletekről hallani, de azóta semmi hír" - mondta.

A kelet-ázsiai hatóságok a pekingi fenyegetés hitelességétől függetlenül teljes készültségben vannak, hiszen a jövő héten, Bush pekingi látogatása előtt a csendes-óceáni térség vezetői Szöulban tartanak gazdasági konferenciát.