Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Lengyelországot és Bulgáriát fenyegetik a terroristák

2004.07.21. 13:05
Lengyelországot és Bulgáriát is terrortámadásokkal fenyegette meg egy eddig ismeretlen, magát az al-Kaida európai ágának nevező terrorcsoport. Bulgária egy katonája lefejezése után sem volt hajlandó kivonulni, most sem készül erre. Lengyelország szerint is hiba lenne engedni a terroristáknak.
Támadásokkal fenyegette meg Lengyelországot és Bulgáriát egy korábban ismeretlen, magát az al-Kaida európai ágának kikiáltó terrorszervezet. Az Irakban állomásozó lengyel és bolgár alakulatok kivonását követelő közleményt a Tauhíd Iszlám Csoport jelentette meg egy az al-Kaida terroristái által használt honlapon. Hasonló néven működteti iraki terroristacsoportját Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida egyik vezetője is.

Vérfürdővel fenyegetnek

A szervezet szerint iraki küldetése miatt Bulgária és Lengyelország úgy jár, mint az Egyesült Államok és Spanyolország. A szófiai kormányhoz külön címezve a csoport azzal fenyegetőzött, hogy ha nem teljesítik feltételeit "vérfürdőt rendez" Bulgáriában. Georgi Parvanov bolgár államfő már korábban - amikor a Tauhíd és Dzsihád, Zarkavi csoportja elrabolt két bolgár katonát, és az egyiket lefejezte - kijelentette, hogy a bolgár katonák nem távoznak Irakból.

Szófia 470 fős egységet állomásoztat Irakban, lengyel parancsnokság alatt, Bagdadtól délre. A bolgár alakulatok Kerbela síita szent város biztonságát őrzik.

Hiba lenne meghátrálni

Az internetes üzenet a lengyel kormányt is felszólítja egységei kivonására, máskülönben a Tauhíd Iszlám Csoport robbantásos merényleteket hajt végre az országban. A lengyel védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy 2400 fős kontingensét jövő januárban 1000-1500 fősre csökkenti.

Kivonulni azonban nem szándékozik, s ezt közvetlenül a fenyegetés ismertté válása után is megerősítette Janusz Zemke, a védelmi miniszter helyettese. A kivonulás "szörnyű hiba lenne, mert csak felbátorítaná a terroristákat" - mondta szerdán varsói nyilatkozatában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!