Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Titkos terrorelhárítási terveket kukázott a Sun

2006.07.06. 11:55
Egy útszéli árokban talált rá a Sun egyik olvasója a brit terrorelhárítási tisztek kézikönyvére. A bulvárlap már világvégét kiáltott, pedig az inkább általános szabálygyüjteményre emlékeztető iratból pár telefonszámon kívül sok hasznos értesülést nem szerezhetnek a terroristák.

Egy útszéli árokból került elő a brit kormány titkos terrorelhárítási válságterve. A Sun című bulvárlap birtokába került 46 oldalas dokumentum tartalmazta a terrorelhárítás mozgósítási tervét, a terrortámadás esetén összehivandó kormányzati bizottság, a COBRA összehívásának rendjét, sőt, a védelmi minisztérium terrorelhárítási osztálya 28 legfontosabb munkatársának otthoni elérhetőségeit.

A dokumentum felsorolja a terrorelhárítási akcók kódneveit és parancsnokainak a neveit.

Rendőrök kísérnék a minisztereket

A Sun szokás szerint reagált a felfedezésre, máris a brit nemzethalál víziója lebeg a lap aggódó tudósítói előtt, akik szerint a terroristák a terrorelhárításon dolgozók telefonszámainak ismeretében hamis parancsokkal zavarhatják meg az akciót. Amiatt is aggódnak, hogy a tervből kiderül, pontosan hány helikoptert tudnak mozgósítani vészhelyzet esetén a brit hatóságok.

A Sun még fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a tervből kiderül, a minisztereket rendőrautók kísérnék a vésztanácskozásra terrortámadás esetén.

A valóban titkosított dokumentumot, A Terrorelhárítási Igazgatóság Müveleti Tisztjének Útmutatóját - ami inkább egy általános szabálygyüjtemény, mintsem szupertitkos haditerv - a Sun egyik olvasója egy útszéli árokban találta meg. A dokumentum mellett katonai fehérnemű és egy katonaigazolvány is volt.

Kilopták a tornazsákot

Mint kiderült, a dokumentumot az igazolvány tulajdonosától, a védelmi minisztérium terrorelhárítási osztályán dolgozó Guy Jones őrnagytól lopták el. A férfi egy szupermarketben vásárolt, de közben feltörték parkoló autóját, és elemelték tornazsákját, amiben szennyes fehérneműje és az útmutató is volt.

A Sun egy a neve elhallgatását kérő titkosszolgálati forrást idézve már-már ítéletnapi hangulatba került. "A dokumentumban minden benne van, ami az al-Kaidát érdekelheti" - idézik névtelen forrásukat.

A védelmi minisztérium a bulvárlap pánikja ellenére inkább csendben kezelné az ügyet. A Sun legnagyobb bánatára nem indítanak fegyelmi eljárást Jones őrnagy ellen, aki azonnal jelentette a dokumentum eltűnését. A minisztérium mindazonáltal megköszönte a Sunnak, hogy volt szíves visszaadni az elveszett mappát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!