Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos terrorelhárítási terveket kukázott a Sun

2006.07.06. 11:55
Egy útszéli árokban talált rá a Sun egyik olvasója a brit terrorelhárítási tisztek kézikönyvére. A bulvárlap már világvégét kiáltott, pedig az inkább általános szabálygyüjteményre emlékeztető iratból pár telefonszámon kívül sok hasznos értesülést nem szerezhetnek a terroristák.

Egy útszéli árokból került elő a brit kormány titkos terrorelhárítási válságterve. A Sun című bulvárlap birtokába került 46 oldalas dokumentum tartalmazta a terrorelhárítás mozgósítási tervét, a terrortámadás esetén összehivandó kormányzati bizottság, a COBRA összehívásának rendjét, sőt, a védelmi minisztérium terrorelhárítási osztálya 28 legfontosabb munkatársának otthoni elérhetőségeit.

A dokumentum felsorolja a terrorelhárítási akcók kódneveit és parancsnokainak a neveit.

Rendőrök kísérnék a minisztereket

A Sun szokás szerint reagált a felfedezésre, máris a brit nemzethalál víziója lebeg a lap aggódó tudósítói előtt, akik szerint a terroristák a terrorelhárításon dolgozók telefonszámainak ismeretében hamis parancsokkal zavarhatják meg az akciót. Amiatt is aggódnak, hogy a tervből kiderül, pontosan hány helikoptert tudnak mozgósítani vészhelyzet esetén a brit hatóságok.

A Sun még fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a tervből kiderül, a minisztereket rendőrautók kísérnék a vésztanácskozásra terrortámadás esetén.

A valóban titkosított dokumentumot, A Terrorelhárítási Igazgatóság Müveleti Tisztjének Útmutatóját - ami inkább egy általános szabálygyüjtemény, mintsem szupertitkos haditerv - a Sun egyik olvasója egy útszéli árokban találta meg. A dokumentum mellett katonai fehérnemű és egy katonaigazolvány is volt.

Kilopták a tornazsákot

Mint kiderült, a dokumentumot az igazolvány tulajdonosától, a védelmi minisztérium terrorelhárítási osztályán dolgozó Guy Jones őrnagytól lopták el. A férfi egy szupermarketben vásárolt, de közben feltörték parkoló autóját, és elemelték tornazsákját, amiben szennyes fehérneműje és az útmutató is volt.

A Sun egy a neve elhallgatását kérő titkosszolgálati forrást idézve már-már ítéletnapi hangulatba került. "A dokumentumban minden benne van, ami az al-Kaidát érdekelheti" - idézik névtelen forrásukat.

A védelmi minisztérium a bulvárlap pánikja ellenére inkább csendben kezelné az ügyet. A Sun legnagyobb bánatára nem indítanak fegyelmi eljárást Jones őrnagy ellen, aki azonnal jelentette a dokumentum eltűnését. A minisztérium mindazonáltal megköszönte a Sunnak, hogy volt szíves visszaadni az elveszett mappát.