Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csökkent a terrorizmus 2003-ban

2004.04.30. 15:09
Jelentősen csökkent a terrortámadások áldozatainak száma tavaly az előző évihez képest. A világszerte elkövetett százkilencven merényletben háromszázheten vesztették életüket, a célpontok és az áldozatok többsége is civil volt - derül ki az amerikai külügyminisztérium összegzéséből.
Harmincöt éve a legnyugodtabb év volt terrorizmus szempontjából 2003 - derült ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves jelentéséből. Az összegzés szerint tavaly 190 nemzetközi terrortámadást követtek el, ami a 2002-es 198-hoz képest csekély javulás, 2001-hez képest azonban 45 százalékos visszaesés. Jelentősen csökkent azonban a terrortámadások áldozatainak száma 2002-höz képest. két éve 725-en vesztették életüket merényletekben, tavaly 307-en.

1969 óta nem követtek el ilyen kevés terrortámadást egy évben.

Európa megúszta

A külügyminisztérium összegzése szerint Ázsiában a legrosszabb a helyzet, mind a támadások (70), mind az áldozatok (159) számát tekintve. Az Európában elkövetett 26 terrortámadás nem követelt halálos áldozatot.

Az Egyesült Államok és érdekeltségei 82 támadás célpontjai voltak. Merényletek miatt harmincöt amerikai vesztette életét. A legsúlyosabb támadást május 12-én Szaúd-Arábiában követték el, a ríjádi Vinel Dzsadevel al-Hamra lakóparknál két terepjáróval elkövetett robbantásban kilenc amerikai halt meg.

Civileket támadnak

A támadások fő célpontjai üzleti érdekeltségek voltak, az áldozatok többsége egyszerű járókelő - derül ki a külügyminisztérium összegzéséből. A felmérésből kimaradtak az iraki terrorista támadások, mivel azok nem felelnek meg a külügyminisztérium évtizedek alatt kidolgozott értékelési standardjainak.