Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az európai tűzszünet felmondásával fenyeget az al-Kaida

2004.07.02. 13:24
A terrorszervezet áprilisban hirdetett három hónapos tűzszünetet, remélve, hogy az európai kormányok kivonják hadseregüket Irakból és Afganisztánból. A követelés nem teljesült, ezért egy a terroristáknak tulajdonított üzenet a nyugati országok elhagyását ajánlja a muzulmánoknak.
Terrortámadásokkal fenyegette meg Európát egy, az al-Kaidához kötődő szélsőséges csoport. A Sark al-Auszat című lapban megjelentetett közlemény szerint "lejárt az Oszama bin Laden által felajánlott három hónapos tűzszünet.

Meneküljenek a muzulmánok

A madridi merénylet képei!
A március 11-i, közel kétszáz halálos áldozatot követelő madridi merényleteket is magára vállaló Abu Hafsz al-Maszri Brigádok szerint Európának "már csak néhány napja van arra, hogy elfogadja a bin Laden felajánlotta tűzszünetet". A szervezet arra kéri a nyugati országokban lakó muzulmánokat, hogy "saját érdekükben" költözzenek át valamelyik muzulmán országban. A szélsőséges terroristák ajánlata arról nem szól, hogy az arab országokban ugyanolyan veszélyeknek vannak kitéve a hitet nem a terroristák elképzelései szerint gyakorló polgárok, mint a nyugatiak.

Azoknak, akik nem tudják elhagyni választott hazájukat, a szervezet azt ajánlotta, tartózkodjanak muzulmánok lakta területeken, és spájzoljanak be egy hónapra elegendő élelmet.

"Nem különösebben hiteles"

A Londonban szerkesztet al-Auszat nem közölte, hogy milyen forrásból került birtokába a független források által nem megerősített hitelű közlemény. A német kormány nem is tartja "különösebben hitelesnek" a fenyegetéseket.

Egy bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel április 15-én ajánlott "megbékélést" az európai országoknak, amennyiben azok kivonják Irakban és Afganisztánban állomásozó csapataikat, és többé nem vesznek részt "muzulmánok elleni hadműveletekben". Magyarország, több európai országgal együtt azonnal elutasította az ajánlatot, mondván "nem alkuszik Oszama bin Ladennel".

Törökországban tarolt a terror

A madridi volt Európa történetének legsúlyosabb terrortámadása. A merényletet pár nappal követő parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett a merényletek előtt még nyerésre álló, de a támadást mindenáron a baszk szeparatistákra hárítani akaró spanyol jobboldal. A madridi támadásokat követően Londonban tartottak terrortámadásoktól, ám akciókra csak Törökországban került sor.

Törökország leginkább a hétvégi NATO-csúcstalálkozó miatt lett célpont, a szélsőségesek előbb brit érdekeltségeket, majd Bush leendő ankarai szálláshelyét támadták, majd Isztambulban követtek el halálos áldozatokat követelő robbantást. A terrorhullám még a NATO-csúcs végeztével is folytatódott, egy török repülőn a leszállás után, nem sokkal Bush távozása előtt robbant pokolgép, és még csütörtökön is három áldozatot követelő robbantást hajtottak végre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!