Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Terrortól tartanak az ünnepre készülő amerikaiak

2004.06.30. 17:01
Minden Amerikába érkező külföldi hajót átvizsgálnak és a felvonulásokon, ünnepélyeken is komoly biztonsági intézkedéseket tesznek a terrortámadások elkerülése érdekében az amerikai hatóságok. A Függetlenség Napjának vasárnapi ünnepségei tökéletes alkalmat adnak a terroristáknak a támadásra. Az amerikai hatóságok így a titkosszolgálatok nyugalma ellenére is aggódva készülnek.
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek az amerikai hatóságok az Egyesült Államok nemzeti ünnepére. A július 4-i Függetlenség Napja rendezvényei tökéletes célpontjai lehetnek az iszlám szélsőségeseknek, ezért az amerikai hatóságok számos óvintézkedés bevezetését tervezik, bár a titkosszolgálati jelentések a terrorriasztási szint emelését nem teszik szükségessé - jelentette az AP.

Szigorú biztonság

Az igazságügyi minisztérium áprilisi jelentése szerint az al-Kaida terrormerényletekre használhatja ki a nyári ünnepeket és az elnökválasztáshoz kötődő, sok embert mozgósító nagygyűléseket. Bár nincsen konkrét támadásra utaló jel, az igazságügyi minisztérium jelentését pánikkeltésnek minősítő nemzetbiztonsági minisztérium szigorított biztonsági ellenőrzéseket ígér a függetlenség napi ünnepségekre.

A támadások kockázatát csökkenteni hivatott intézkedések egyikeként az amerikai parti őrség minden külföldi hajót átvizsgál, mielőtt azok kiköthetnének. A feladat nem könnyű, tekintve, hogy az Egyesült Államokat több ezer kilométeres óceáni partszakasz határolja.

Minden hajót átvizsgálnak

A parti őrségnek meg kell vizsgálnia, hogy a hajó okmányai, rakománya, biztonsági berendezései megfelelnek-e a terrorveszély elhárítását célzó nemzetközi egyezményeknek. A mintegy 150 ország által aláírt tengerhajózási szerződés megköveteli, hogy a terrorveszélyre tekintettel minden hajón legyen egy biztonságért felelős személy, riasztórendszer és automata azonosító rendszer. Olyan óvintézkedéseknek kell érvényben lenniük, amelyek kizárják, hogy a gépházba vagy a parancsnoki hídra jussanak illetéktelenek.

Repülőktől tartanak

Az amerikai hatóságok aggályai azután nőttek meg, hogy egy török repülőn pár órával Bush tervezett isztambuli indulása előtt robbant pokolgép kedden. "Ez természetesen világszerte aggodalmat keltet" - mondta el Asa Hutchinson, a belbiztonsági miniszter a határvédelemért és a légiközlekedésért felelős helyettese.

A minisztérium egyébként négyszázötvenezer légitársasági dolgozó biztonsági ellenőrzését végezte el az elmúlt években, közülük tizenkettőt talált gyanúsnak. Kilencen terrorista szervezetekkel álltak kapcsolatban, kettőnek hamis útlevele volt, egy pedig a priusza szerint korábban amerikai hatósági személyekre támadt.