Valér
2 °C
8 °C

Feladta magát a németországi robbantásra készülő terrorista

2006.08.24. 11:55
Rendőrkézre került a július 31-i németországi vasúti merényletkísérlet második gyanúsítottja is. Dzsihád Hamad Libanonban adta fel magát a hatóságoknak. A 19 éves fiú még azelőtt megszökött Németországból, hogy a hatóságok azonosítani tudták volna.

Feladta magát Libanonban a németországi vasútrobbantási kísérletek második gyanúsítottja, jelentette be Karlsruhéban a német szövetségi ügyészség. A tájékoztatás szerint a 19 éves, libanoni állampolgárságú Dzsihád Hamad, aki korábbi német tájékoztatás szerint még július 31-én külföldre szökött Kölnből, Libanonban adta fel magát a helyi hatóságoknak.

A német ügyészség lépéseket tesz a gyanúsított kiadatása érdekében.

A német hatóságok augusztus 18-én hozták nyilvánosságra, hogy július 31-én két németországi pályaudvaron is vasúti kocsiba rejtett bombát találtak. A bombát rejtő bőröndökön arab írásjegyek és libanoni telefonszámok voltak.

Az elsőszámú gyanúsítottat rövidesen elfogták, de Dzsihád Hamad még idejében el tudott menekülni a hatóságok elől. A rendőrök biztosak benne, hogy a két elkövetőnek cinkosai is voltak, akik után még folyik a nyomozás.

A meghiúsított merénylet híre soha nem látott terrorpánikot keltett Németországban. A hatóságok a reptereken tapasztalható szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a vasúton is, a közvélemény pedig a muzulmánok ellen fordult.

A németországi muzulmánok tanácsának vezetője elítélte az érezhetően erősödő hisztériát és "általános gyanakvást a muzulmánokkal szemben". Szavai szerint mindez egyformán tapasztalható a politika és a társadalom részéről. Rendkívül súlyos hibának nevezte, hogy a hatóságok egy bűncselekmény elkövetését egy valláshoz akarják kötni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft