Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kommunistákat kínoztak a britek Németországban

2006.04.03. 13:53
Agyonverték és halálra éheztették kommunista gyaqnúsítottjaikat a britek a II. világháború utáni Németországban. A Guardian leleplező cikke szerint a brit külügyminisztérium még most is titkolni próbálta az ötven évvel ezelőtt történteket.

Verték, éheztették és kínozták foglyaikat a britek a II. világháború után Németországban, írja a Guardian. A lap fényképekkel alátámasztott dokumentumai szerint másfél évvel a háború után már nem nácikat, hanem kommunistákat üldöztek Németországban a britek, akikről azt feltételezték, hogy a szovjeteknek kémkednek.

Halálra éheztettek

A lap értesülései szerint többeket halálra éheztettek vagy agyonvertek. A megkínzottakból iformációkat próbáltak kiszedni a szovjet hadseregről és felderítésről. Letartóztattak több tucat nőt is, akárcsak néhány igazi szovjet ügynököt, valamint a náci párt és az SS pár egykori tagját.

A brit védelmi minisztériumot a felfedezés nyomán többen is felszólították, hogy ismerje be a történteket, és kérjen bocsánatot. Nick Harvey, a Liberális Párt szóvivője szerint "már túl késő ahhoz, hogy valakit személyesen felelőssé lehessen nyilvánítani vagy politikailag elszámoltatni, de ahhoz nincs túl későn, hogy a védelmi minisztérium beismerje, mi történt".

Náci módszerek

Egy, a kínzások áldozatait védő orvosi alapítvány szerint is bocsánatot kell kérniük a brit hatóságoknak, és kártérítést kell fizetniük a hozzátartozóknak. "csak mítosz az a sugallat, hogy a britek nem folyamodtak kínzáshoz a II. világháború alatt és közvetlenül utána, mert ezt állítólag nem találták hatékonynak, s ezt a hiedelmet évtizedeken át sikeresen propagálták" - nyilatkozta a szervezet nevében Sherman Carroll.

A védelmi minisztérium a felszólításokra reagálva elhatárolódott az ügytől, mondván, hogy a kihallgató központok a külügyminisztériumhoz tartoztak. Ez utóbbinak a titkosítás alól kikerült dokumentumai szerint az akkori munkáspárti kormány tagjai mindent megtettek a foglyokkal való rossz bánásmód eltitkolásáért, részben azért, hogy elfedjék: a britek "a náci koncentrációs táborokéra emlékeztető módszereket alkalmaztak".

A képeket négy hónappal ezelőtt kivették egy rendőrségi jelentésből, ami a fogolykínzással foglalkozott egy Hannover közelében lévő kihallgatási központban. A képek a külügyminisztériumba kerültek, amely csak a lap újabb felszólítására adta ki őket.