Adalbert
15 °C
21 °C

Naplójában zsidózott Harry Truman

2003.07.12. 13:54
"Meglátásom szerint a zsidók nagyon önzők". A meglepő kijelentést Harry Truman, az Izrael államot megalapítása után külügyminisztériuma ellenében is elismerő amerikai elnök mindeddig publikálatlan naplójában találták a kutatók.
Trumant bőségesen, de szórványosan termelő naplóíróként tartották számon, 1947-es naplója azonban mindeddig ismeretlen volt - írja a Washington Post. A "New York állam Ingatlantanácsának Útmutatója" címet viselő füzetbe írt bejegyzéseket 1965-ben, nyolc évvel halála előtt ajándékozta emlékkönyvtárának Truman. Elrettentő és érdektelen címe miatt mindeddig azonban egyetlen kutató sem vette kezébe.

A könyvtár átrendezésekor egy alkalmazott véletlenül felütötte, ekkor tünt fel, hogy a hátsó, jegyzetrészt Truman sűrűn teleírta.

Hitlernél is gonoszabbak

"A zsidók meglátásom szerint nagyon önzők. Nem érdekli őket, hány észt, lett, lengyel, jugoszláv vagy görög kitelepített vesztette életét, mindaddig, amíg ők különleges bánásmódban részesülnek. Ha pedig hatalmat szereznek, legyen az pénzügyi, fizikai vagy politikai, Hitlernél és Sztálinnál is kegyetlenebbül elbánnak a hátrányos helyzetben lévőkkel. Így van ez, ha az elnyomottak hatalomra kerülnek, legyenek bár oroszok, zsidók, négerek, vezetők, munkások, mormonok vagy baptisták. Kevesen emlékeznek elnyomott helyzetükre a hatalom birtokában" - idézi az elnök naplóját a Post.

Átlagos antiszemita

"Wow!" - reagált a feljegyzésre Sara J. Bloomfield, a washingtoni Holocaust Emlékmúzeum igazgatója a Washington Postban. "Meglepett. Annak alapján, amit Truman tetteiről tudok, szimpátiája a zsidók helyzete iránt tagadhatatlan volt" - utalt az elnök Izrael elismerésében játszott szerepére.

Bloomfield szerint a megjegyzés "tipikus példája a kulturális antiszemitizmusnak" mely annak idején az amerikai társadalom egészében megszokott volt. "teljesen elfogadott volt ez a fajta beszéd" - nyilatkozta a napilapnak.

Nem zsidógyűlölő

"Truman gyakorta kritikus, néha túlzottan is kritikus a zsidókkal szemben naplójában. Ettől azonban még nem zsidógyűlölő" - nyilatkozta a Postnak John Lewis Gaddis, a Yale Egyetem történészprofesszora is. "Senkit sem lehet antiszemitának nevezni, aki ekkora szerepet játszott Izrael megalapításában".