Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Két órán múlt, hogy nem végezték ki

2008.09.24. 15:28
Az 1991-ben elítélt Troy Davist helyi idő szerint kedd este hétkor végezték volna ki Georgiában. Két órával a kitűzött időpont előtt a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette az ítélet végrehajtását. Davist kilenc tanú vallomása alapján ítélték halálra, közülük heten időközben meggondolták magukat.

Már családjától is el kellett búcsúznia Troy Davisnek, amikor két órával a kivégzés kitűzött időpontja előtt az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága felfüggesztette az ítélet végrehajtását. Davist 1991-ben egy rendőrtiszt megölése miatt ítélték halálra.

Az ítélet szerint Davis végzett egy szolgálaton kívüli rendőrrel, Mark MacPhaillel a goergiai Savannah-ban. Davis és két társa egy hajléktalannal kötekedett, a szolgálaton kívüli MacPhail közbelépett. Két lövés dördült, MacPhail életét vesztette. A vád nem tudott tárgyi bizonyítékot felmutatni, az ítéletet kilenc terhelő tanúvallomás alapján hozta meg a bíróság.

Davis végig tagadta a gyilkosságot - de nem volt hajlandó vallomást tenni a gyilkosság idején vele levők ellen. "Nem vagyok spcili" - nyilatkozta erről tavaly a CNN-nek.

Bár a halálos ítélet óta a kilen tanúból hét visszavonta vallomását, az eddigi fellebviteli fórumok rendre elutasították Davis kérelmét. A legutóbb a georgiai Legfelsőbb Bíróság utasította el a kérelmet 4:2 arányban, mondván hiába vonták vissza a tanúk vallomásaikat, új történeteik nem elég meggyőzőek.

Volt tanú, aki arra hivatkozott, a rendőrség nyomására vallott Davisre, volt, aki azért, mert fél "a valódi tettestől", írja a CNN. A savannah-i rendőrség tagadja, hogy befolyásolták volna a tanúkat.

Davis kivégzését legutóbb 2007-ben halasztották el, ekkor a georgiai kegyelmi bizottság vizsgálta ki az ügyét. A bizottság hétfői nyilatkozata szerint az "egyéves kimerítő felülvizsgálat során a bizottság nem talált okot a kegyelemre".

A georgiai Legfelsőbb Bíróság hétfői ülésén a szövetségi LB-hez utalta az ügyet, ahol két órával Davis (helyi idő szerint) kedd este hétre tervezett kivégzése előtt függesztette fel az ítéletet. A döntést Davis családja és az érdekében tüntetők kitörő lelkesedéssel fogadták. a meggyilkolt rendőr családja viszont felháborodott. "Olyan dühös vagyok, amennyire csak lehetek. Undorodom. Már régesrég ki kellett volna végezni" - nyilatkozta a CNN-nek Anneliese MacPhail, az áldozat anyja. "Senki sem gondol bele, min megy át újra és újra az áldozat családja".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!