Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Meghalt a volt fehér házi szóvivő

2008.07.12. 16:33
Elhunyt Tony Snow volt fehér házi szóvivő, korábban a Fox News konzervatív hírtévé és -rádió hírmagyarázója - jelentette szombaton az amerikai média.

Snow a George Bush második elnöksége alatt eltöltött viszonylag rövid hivatali idejében mindig szívesen vitatkozott az újságírókkal, és vidámságot vitt a sajtótájékoztatókba. Végbélrákban szenvedett. 53 évesen érte a halál.

Ő volt a hírtévé Fox News Sunday című vasárnapi programjának első műsorvezetője, 1996-tól 2003-ig. Kommentátorként nem mindig adott igazat Bush elnöknek, mégis vállalta a kormányszóvivő szerepét. A tévés-rádiós cégtől 2006 májusában került a Fehér Házba - Scott McClellant váltotta -, amikor Bush elnök átalakította kormányzatának személyi összetételét.

Az óvatos és nyájas McClellannel szemben Snow soha nem félt szerepelni a kamerák előtt. Ha nem volt is mindig tisztában a tényekkel, szellemes, gyors válaszaival, jó megjelenésével és örökké derűs szemléletmódjával népszerű szóvivővé vált szerte az országban a Bush-adminisztráció örömére.

Már rákbetegen lett szóvivő. 2007 márciusában eltávolítottak egy daganatot a hasüregéből, majd öt hétig lábadozott, mielőtt visszatérhetett a pulpitushoz. Fél évvel később, 2007 szeptemberében lemondott, de nem egészségi okokra hivatkozva, hanem arra, hogy jobban fizető munka után kell néznie, mint az évente 168 ezer dollárral járó szóvivői állás. Idén áprilisban a CNN hírtelevízió kommentátora lett.

A fehér házi másfél évről utólag így nyilatkozott: élete legizgalmasabb, a legtöbb szellemi tornamutatványt igénylő állása volt.