Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Titokzatos gyerekrablás kulcsa lehet Putyin kezében

2006.10.10. 16:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök németországi látogatása során túl azon, hogy tárgyalásokat folytat Angela Merkel kancellárral, szembesülhet több mint 20 évvel ezelőtti drezdai múltjával is. Putyin akkoriban a KGB ügynökeként dolgozott Kelet-Németországban, karrierje hajnalán pedig titokzatosan eltűnt egy német kisgyermek, Felix Tschök. A szülők a mai napig reménykednek, azóta is rejtélyes dolgok történnek az üggyel kapcsolatban. Most Putyintól várják a megoldást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Drezdába érkezett, ahol Angela Merkel német kancellárral találkozik. A keddi tárgyalásuk Szentpétervári fórum névre hallgat, 2001-ben Gerhard Schröder kezdeményezte még az évenkénti tárgyalásokat a németek és az oroszok közti kapcsolatok javítására. Az idei találkozó különlegessége többek között az, hogy éppen Drezdában tartják, ahol Putyin 1985 és 1990 között a KGB alacsonyrangú ügynökeként dolgozott.

A találkozónak várhatóan meghatározó témája lesz az orosz tényfeltáró újságírónő, Anna Politkovszkaja meggyilkolása, valamint az orosz-grúz konfliktus, de szót ejtenek az észak-koreai atomkísérletekről is. További téma felmerüléséért szorít a Tschök házaspár, akik azt várják Merkeltől, hogy a négyszemközti tárgyaláson hozza szóba Felix fiuk ügyét, akit 22 évvel ezelőtt raboltak el ugyancsak Drezdából. A gyerekrabláshoz valószínűleg a szovjeteknek is közük volt, Putyin pedig nem sokkal utána kezdte meg drezdai karrierjét. "Csak Putyinnak van hatalma ehhez" – nyilatkozták a ma még mindig reménykedő szülők.

Amire 22 éve nincs meg a válasz

1984. december 28-án Drezdában a Tschök szülők csak gyorsan be akartak ugrani a helyi Centrum áruházba, a gyermekmegőrzőben azonban túl sokan álltak sorba, így a bejárat előtt hagyták a babakocsit, benne Felix fiukkal. Kelet-Németországban teljesen megszokott dolog volt, hogy a szülők rövid ideig az üzlet bejárata előtt hagyták gyermeküket, amíg bevásároltak, hiszen az utcai bűnözés gyakorlatilag nem létezett.


Nézze meg képeinket!

Parkolónak egy fedett beugrót választottak, ahol hat másik babakocsi állt, benne az alvó gyermekekkel. A szülők legfeljebb attól tartottak, hogy valakinek a babakocsira fáj a foga, ezért az apuka egy biciklilakatot tett az első kerékre. Még fél óra sem telt el, mikor a pár visszatért, és elborzadva látta, hogy a babakocsi üres. Azonnal értesítették az áruház biztonsági szolgálatát, aztán a rendőrséghez fordultak.

A rendőrségnél a gyermek felkutatására külön csoport is alakult. A Felix-csoport mindent és mindenkit megvizsgált: kihallgattak korábban gyermekek elrablása miatt lecsukott személyeket, valamint kizárták azt is, hogy a szülőknek köze lehetett a gyermek elrablásához.

Cseregyerek

Kilenc nappal Felix eltűnése után egy drezdai ház bejáratánál egy papírdobozban egy gyermeket találtak, akinek a karjai a könyökénél meg voltak kötözve. Drezdában pillanatok alatt elterjed a hír, hogy megtalálták Félixet.

Kiderült azonban, hogy az ismeretlen gyermek nem a Tschök szülők gyermeke, a nyomozók szerint nagy valószínűséggel viszont orosz, mivel a német szavakra nem reagált, ha viszont oroszul beszéltek hozzá, izgatottan nyöszörgött. Karjain és lábain olyan műtéti hegeket találtak, amelyek biztosan nem kelet-német kórházban végrehajtott operációból származnak, a néhány centis hegek infúzió bevezetésére utaltak. Az egyéves orosz kisfiút végül német szülők adoptálták, a neve Martin Sonntag lett, mivel éppen vasárnap volt, mikor rátaláltak. Egészségi állapota a kezdeti kétségek ellenére kitűnő, jelenleg Szászországban él.

A vizsgálatokból végül kiderült, hogy Felix és Martin között mégis van valami összefüggés. A papírdobozban talált gyermek mellett lévő cumin ugyanis olyan nyálmintákat találtak, melyek mindkét gyermek vércsoportjára utaltak.

A szovjet hadsereg „civil alkalmazottja”

Egy szemtanú beszámolója alapján fényképminőségű fantomkép készült arról a férfiról, aki a papírdobozt letetette a ház bejáratához. A képet közzétették, ami alapján egy újabb szemtanú került elő, aki felismerte főnökét, Rizadtin Szultanovot, a szovjet hadsereg civil alkalmazottját. A kartondoboz egyébként a Vörös Csillag Cipőgyárból származott, eredeti tartalmát 1984 decemberében egy drezdai szovjet különleges kereskedelmi szervezetnek készítették.

A nyomozók teóriája szerint az történt, hogy szovjet állampolgárok 1984-ben elrabolták Felix Tschököt. Saját gyermeküket, „Martint”, akit feltételezhetően betegnek tartottak, kilenc nappal később, mielőtt vonattal Drezdából visszautaztak volna a Szovjetunióba, Szultanov egy papírdobozban lerakta egy ház bejáratához.

A nyomozásba bekapcsolódott a drezdai szovjet parancsnokság, a katonai ügyészség és a Stasi is. Az együttműködés eredményeként megállapították, hogy az ügyben nem állapítható meg szovjet állampolgár érintettsége. Szultanov 1985-ben „saját kérésére” visszatért a Szovjetunióba, holott kiküldetése három évre szólt. 1985. december 27-én, egy évvel Felix elrablása után az ügyet lezárták.

Jött a rendszerváltás

Közben megtörtént a rendszerváltás, a Tschök szülők megpróbáltak felejteni, ám nem sok sikerrel. 2003-ban az orosz televízió egyik műsorában vendégeskedtek, ahol elmesélték történetüket. Az adást látta Szultanov lánya is, aki azonnal kérdőre vonta apját. A lány nem sokkal később furcsa körülmények között meghalt. Éppen egy buszmegállóban állt Szentpéterváron, amikor egy autó az ott várakozó emberek közé hajtott, és halálra gázolta, míg a többi várakozó csak megsérült. A drezdai rendőrség később az Interpolon keresztül érdeklődött erről a balesetről, amire azt a meglepő választ kapták, hogy Szentpéterváron nem történt olyan baleset, melyben a Szultanov-lány életét vesztette.

2003-ban egy jogsegély kérelemre a moszkvai államügyészségen keresztül kiderítették, hogy Szultanov Ufában, az egykori szovjet tagköztársaság, Baskíria fővárosában él. 2004 januárjában meg is hallgatták Szultanovot, az orosz férfi azonban tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, a szülők ennek ellenére továbbra is meg voltak győződve arról, hogy annak idején bűnsegédként közreműködött a gyermekrablásban.

Az orosz hatóságok nyálmintát vettek Szultanovtól és gyermekeitől. A DNS-mintát a német hatóságok is megvizsgálták, összevetik továbbá, hogy a gyermekrablás tárgyi bizonyítékain talált DNS-mintákkal van-e egyezés. A vizsgálat jelenleg is folyik, így az eredmények egyelőre nem ismertek.

A szülők szerint meg lehetne vizsgálni azt is, hogy szovjet katonai kórházban milyen műtéteket hajtottak végre gyermekeken 1984-ben, és vizsgálni kéne azt is, hogy 1985 legelején kik voltak azok a szovjet állampolgárok, akik Drezdából a Szovjetunióba utaztak.