Sokkolózhatnak a francia körzeti megbízottak

2008.09.23. 14:03
Engedélyezte a Taser típusú elektromos sokkolók használatát a francia rendőröknek a belügyminisztérium. A sokkoló elvileg nem halálos fegyver, de az Amnesty International adatai szerint az elmúlt hét évben legalább 290-en haltak meg miatta az Egyesült Államokban.

Engedélyezte a Taser típusú elektromos sokkolók használatát a körzeti megbízottaknak a francia belügyminisztérium kedden közzétett rendelete. A Taser úgynevezett nem halálos fegyver, ami átmenetileg cselekvésképtelenné teszi a célszemélyt. De már előfordultak halálesetek a használata közben - a legismertebb eset talán a Kanadában halálra sokkolt lengyel vendégmunkásé volt.

A Taser viseléséhez a polgármestereknek kell névre szóló, egyéni engedélyt kérniük a prefektúrán a körzeti megbízottak számára, akik azt követően sajátítanák el az elektromos sokkoló használatát.

Franciaországban húszezer körzeti megbízott dolgozik. Az elektrosokk-pisztolyt gyártó Taser France vezetője, Antoine Di Zazzo szerint eddig 346 polgármester adott le rendelést Taser X-26-ra, amelynek egységára 1500 euró.

Az elektromos sokkolót a szakértők a klasszikus fegyvereknél hatékonyabb eszköznek tartják, amúgy az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb fegyverének számít. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet franciaországi irodája moratóriumot követel a Taser használatára, amíg el nem végeznek "egy alapos és független vizsgálatot" a sokkoló veszélyeiről. Az ő adataik szerint ugyanis a fegyver 2001 óta 290 ember haláláért volt felelős az Egyesült Államokban.

Franciaországban jelenleg 4600 darab X-26-os elektromos sokkoló van használatban, s a Taser France állítása szerint az Amnesty International adatai nem vonatkoznak a Franciaországban forgalomban lévő típusra.  • Hírek
  • Bankszámla