Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkolózhatnak a francia körzeti megbízottak

2008.09.23. 14:03
Engedélyezte a Taser típusú elektromos sokkolók használatát a francia rendőröknek a belügyminisztérium. A sokkoló elvileg nem halálos fegyver, de az Amnesty International adatai szerint az elmúlt hét évben legalább 290-en haltak meg miatta az Egyesült Államokban.

Engedélyezte a Taser típusú elektromos sokkolók használatát a körzeti megbízottaknak a francia belügyminisztérium kedden közzétett rendelete. A Taser úgynevezett nem halálos fegyver, ami átmenetileg cselekvésképtelenné teszi a célszemélyt. De már előfordultak halálesetek a használata közben - a legismertebb eset talán a Kanadában halálra sokkolt lengyel vendégmunkásé volt.

A Taser viseléséhez a polgármestereknek kell névre szóló, egyéni engedélyt kérniük a prefektúrán a körzeti megbízottak számára, akik azt követően sajátítanák el az elektromos sokkoló használatát.

Franciaországban húszezer körzeti megbízott dolgozik. Az elektrosokk-pisztolyt gyártó Taser France vezetője, Antoine Di Zazzo szerint eddig 346 polgármester adott le rendelést Taser X-26-ra, amelynek egységára 1500 euró.

Az elektromos sokkolót a szakértők a klasszikus fegyvereknél hatékonyabb eszköznek tartják, amúgy az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb fegyverének számít. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet franciaországi irodája moratóriumot követel a Taser használatára, amíg el nem végeznek "egy alapos és független vizsgálatot" a sokkoló veszélyeiről. Az ő adataik szerint ugyanis a fegyver 2001 óta 290 ember haláláért volt felelős az Egyesült Államokban.

Franciaországban jelenleg 4600 darab X-26-os elektromos sokkoló van használatban, s a Taser France állítása szerint az Amnesty International adatai nem vonatkoznak a Franciaországban forgalomban lévő típusra.