Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nyílzápor fogadta a segélyszállító helikoptert

2005.01.04. 10:48
Tudósok kívánják tanulmányozni az Andaman és Nicobar szigetek kőkorszaki körülmények között élő őslakóit. Bár eddig azt feltételezték, hogy a cunami teljes egészében kiirtotta a primitív törzseket, kedden nyílzápor fogadta az indiai partiőrség segélyszállító helikopterét. A törzs túlélése kulcs lehet a cunami-előrejelzésben. India és Indonézia emellett a Csendes-óceánon kiépítetthez hasonló jelzőrendszer telepítésén dolgozik.

Dárdákkal és nyilakkal támadtak a segélyszállító helikopterekre az Andaman és Nicobar szigetek őslakosai. A támadást az indiai hatóságok pozitívan értékelték, hiszen korábban attól tartottak, hogy a térséget végigpusztító cunami teljes egészében kiirtotta a világtól elzárt szigetek kőkorszaki szinten élő civilizációját.

Egyértelmű üzenet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A félelmekre rácáfolva a szigetlakók túlélték a szökőárt, kedden nyílzáporral fogadták az indiai partiőrség segélyszállító helikopterét. A támadás - mely a hatóságok szerint azt jelzi, hogy az őslakosok nem látják szívesen az idegeneket - nem okozott komolyabb károkat.

Az Indiai-óceán közepén, Thaiföldhöz közelebb fekvő szigeteken legalább hatezren vesztették életüket vagy tűntek el, írja a BBC. A primitív törzsek túlélése azonban arra utal, hogy az őslakosok egyfajta előjelző rendszert használhattak, feltehetően az állatok és a madarak mozgását figyelték meg. Viselkedésüket most tudósok kívánják tanulmányozni, a tapasztalatokat a cunami-előrejelzésben használnák, írja a BBC.

Legközelebb figyelmeztetnének

Kétszáz kilométert sodródott a túlélő
Öt napig vergődött a nyílt tengeren a karácsonyi cunami egyik túlélője. A huszonhárom éves fiatal nőt a szökőárt elindító földrengés epicentrumához legközelebb fekvő Aceh tartományból ragadta el a víz. A nőt a szumátrai partoktól kétszáz kilométerre találta meg egy maláj halászhajó, öt nappal a tragédia után. A fiatal nőt egy fejjel lefelé lebegő pálmafa gyökereibe kapaszkodva találták meg. A hajó személyzete szerint esővízivással élte túl a tengeri hánykódást, néhány halharapást leszámítva sértetlenül. A nőt most egy malajziai kórházban ápolják Penang kikötőjében.
Előrejelző rendszerek telepítését tervezi az indiai és az indonéz kormány is. Susilo Bambang Yudhoyono, a tragédiában leginkább érintett Indonézia elnöke hétfőn felkérte tudósait, hogy a környező országokkal együttműködve dolgozzanak ki riasztórendszert.

A mintát a Csendes-óceánon már működő rendszer adhatja, India már be is jelentette egy hasonló rendszer telepítésének megkezdését. A Csendes-óceánon hawaii központtal működik a cunami-előrejelző központ. A központ minden, az óceán térségét érintő, a Richter-skála szerinti 7,5-es erősséget meghaladó földrengés esetén figyelmeztetőjelzést ad ki. Ezután a mélytengeri földlemezeken elhelyezett nyomásérzékelők jelzései alapján adhatnak ki teljes riasztást. A jelzőrendszer akár a tengerszint egy centiméteres változását is képes észlelni.

Életeket menthet

A jelzőrendszer kiépítését az ENSZ szakosodott szervezete, a Katasztrófacsökkentési Stratégiák csoportja (ISDR) is támogatja. "Egy időben kiadott jelzés az élet és a halál, a gazdasági pusztulás és a túlélés közötti különbséget jelentheti", nyilatkozta a BBC-nek Salveno Briceno, az ISDR vezetője. Véleménye szerint a jelzőrendszer egy éven belül üzembe helyezhető.