Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Robbantás miatt pusztult el a második orosz gép is

2004.08.28. 16:04
Robbanóanyagot találtak Oroszországban a kedden lezuhant második repülőgép roncsai között is - közölte szombaton a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szóvivője.
A szakértők hexogén nyomaira bukkantak a Tula mellett szerencsétlenül járt TU-134-es utasszállító maradványain. A hatóságok egy nappal korábban hasonló megállapításra jutottak a másik lezuhant, TU-154-es repülőgép roncsainak vizsgálata közben. Mindkét repülőgép ellen terrorista merényletet hajtottak végre. Mindkét repülőgép a moszkvai Domogyedovó repülőtérről indult, Oroszország egyik legmodernebb légikikötőjéből.

A katasztrófa öt nappal a csecsenföldi elnökválasztás előtt történt. Az orosz hatóságok a választás megtartásával azt akarják bizonyítani, hogy sikerült egy lépéssel előrébb lépni a polgári rend helyreállítása felé a térségben.

Tisztviselők korábban arra figyelmeztettek, a csecsen felkelők merényleteket hajthatnak végre, hogy megakadályozzák a választásokat. A Kreml elutasítja annak gondolatát, hogy tárgyalásba bocsátkozzon a felkelők képviselőivel.

Iszlám csoportokhoz köthető internetes honlapokon a csecsen felkelők azt állították, hogy a gépek felrobbantása bosszú a Csecsenföldön zajló orosz támadásokért. Az orosz nyomozók egy Dzsebirhanova nevű csecsen nő kilétét kutatták, aki a Tu-154-esen lelte halálát, de hozzátartozói nem jelentkeztek holtteste azonosítására. Dzsebirhanova egy órával a beszállás előtt vette a jegyét, amelyen keresztnevének csak a kezdőbetűjét - Sz. - tüntették fel.

A Tula mellett lezuhant Tu-134-esen is volt egy terroristagyanús csecsenföldi nőutas. A hatóságok szerint Aminat Nagajeváért sem érdeklődtek a rokonai.

Médiajelentések szerint feltehetőleg Nagajeva holttestének darabjait találták meg pénteken utolsóként: részint a gép farokrészében, részint a nagy roncsoktól 2,5 kilométernyire. Vele együtt a Tu-134-esen 44-en vesztették életüket. A Tu-154-es felrobbantása 46 ember halálát okozta.