Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tízezrek búcsúztatták a felrobbantott politikust

2005.12.14. 16:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Szerdán temették Bejrútban a két nappal ezelőtti merénylet áldozatát, Dzsebran Tuenit, a liberális nézeteiről ismert parlamenti képviselőt és publicistát. A temetési szertartás Szíria-ellenes tüntetéssé alakult több mint 100 ezer libanoni részvételével, akik Damaszkuszt okolják a közelmúltban megsokszorozódott politikai indíttatású merényletekért.

Több tízezren gyülekeztek szerdán a bejrúti Szent György-székesegyház körül, hogy jelen legyenek a két nappal korábban merényletben meggyilkolt Szíria-ellenes keresztény parlamenti képviselő és neves újságíró, Dzsebran Tueni temetési szertartásán. A tömeg Szíria-ellenes jelszavakat skandált.

A gyászszertartás előtt Tueni koporsóját elvitték a közvetlenül a görög ortodox katedrális mellett álló parlamentbe, ahol több képviselő is gyászbeszédet mondott. Az AP beszámolója szerint Tueni legidősebb lánya, a 22 éves Najla a "szabadság lányának" nevezte magát, és ígéretet tett, hogy "a muzulmánok és a keresztények összefogásával An-Nahar, Libanon és a szabadság élni fog".

A gyászmise után a temetési menet elhalad a Tueni vezette liberális napilap, a Szíriát rendszeresen bíráló An-Nahar székháza előtt, amelynek homlokzatára kifeszítették az elhunyt hatalmas arcképét. A székesegyháznál gyülekező tömegből sokan Szíria-ellenes, illetve Emile Lahud Szíria-barát libanoni elnököt lemondásra felszólító jelmondatokat kiabáltak. Szemtanúk szerint a tömeg akár a 200 ezres létszámot is elérhette, írja az AP.

A 48 éves Tuenit hétfőn ölték meg a főváros Mkalisz negyedében: felrobbantották azt a gépkocsioszlopot, amelyben utazott. A merényletben még ketten életüket vesztették, a sérültek száma elérte a harmincat. A merénylet elkövetőjeként egy korábban ismeretlen szervezet jelentkezett, amelyik a "Harcosok Levante Egységéért és Szabadságáért" névre hallgat.

Mint ismeretes, idén februárban gyilkolták meg Rafík Haríri volt libanoni kormányfőt. Azóta 13 pokolgépes merénylet történt az országban, az áldozatok között Tuenivel együtt négy jelentős közéleti személyiség volt. Sokan úgy vélik, hogy Szíria áll a támadások mögött, Damaszkusz viszont cáfol. A Tueni elleni merényletet számos intézmény és ország elítélte, Magyarország közleményben fejezte ki részvétét.