Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Túlélőt találtak Bámban a romok alatt

2004.01.03. 15:56
Hivatalosan immár harmincötezerre emelkedett az iráni földrengés áldozatainak száma. Nyolc nappal a tragikus erejű rengést követően újabb túlélőt szabadítottak ki a romok alól. Egy ENSZ-jelentés szerint a földrengés sok túlélője olyan pszichés zavarokkal küszködik, mint a megrázkódtatás utáni stressz.
Harmincötezerre emelkedett a délkelet-iráni földrengés hivatalosan nyilvántartott halálos áldozatainak száma. Ezt az adatot szombaton közölte az IRNA iráni hírügynökséggel Huszein Fattahi tábornok. A hatósági közlések eddig 30 ezer halottat említettek. Fattahi tábornok szerint a december 26-án kipattant földrengés után mintegy 17 ezer sérültet szállítottak kórházba.

Mentőkutyák bukkantak a túlélőre

Több mint nyolc nappal a pusztító erejű délkelet-iráni földrengés után élve kiszabadítottak egy hatvanéves - más források szerint 97 éves - asszonyt Bám város romjai alól. Ezt a Vörös Félhold szervezetének szóvivője közölte szombaton. A megmentett nő sértetlen, és viszonylag jó egészségnek örvend, noha a mentők ennyi idő elteltével már arról is lemondtak, hogy egyáltalán életben lévő embert találnak a romok alatt. Az asszonyra mentőkutyák bukkantak, majd a mentők még három órát dolgoztak, míg eltakarították a törmeléket az asszony fölül.

Maszumeh Malek szóvivő elmondta, hogy egyetlen karcolás sincs az asszony arcán, tud beszélni, és válaszol minden kérdésükre. Ezt megelőzően két nappal korábban találtak három túlélőt. Már ez is rendkívülinek számított. Szakértők szerint már arra is nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaki étlen-szomjan három nap után életben maradjon a romok alatt.

Az iráni földrengés sok túlélője olyan pszichés zavarokkal küszködik, mint a megrázkódtatás utáni stressz - figyelmeztet egy szombaton közzétett ENSZ-jelentés. Az ENSZ-nek a katasztrófa okozta károk felmérését végző koordinációs csoportja 29 700-ban adta meg a halálos áldozatok hivatalosan is megerősített számát, további 1700 embert a Bám környéki falvakban temettek el, további legkevesebb 5000 pedig áldozatot valószínűleg minden feljegyzés nélkül hantoltak el.

A katasztrófa által sújtott Kermán tartomány mentálhygiénés hatóságának vezetője, Mohammad Farodzspur szerint a súlyos depresszió, sőt az öngyilkosság esetei alakulhatnak ki, ha nem kezelik a katasztrófa okozta stressz tüneteit. Az ENSZ-jelentés szerint német és francia segélyszervezetek összesen 130 pszichológust és pszichiátert szándékoznak a térségbe küldeni a túlélők lelki talpra állítása céljából. Az iráni Vörös Félhold máris 40 tanácsadónőt irányított a katasztrófa övezetébe.

Az ENSZ-jelentés szerint a 6,6 erősségű földrengés jóvátehetetlenül megrongálta az épületek 85 százalékát Bámban. Szerte a város körül fűtött sátrakból álló táborok létesültek a hajléktalanok számára, akik eddig a romok között, fűthetetlen sátrakban húzták meg magukat.

Farodzspur tartományi fő lelkigyógyász szerint a földrengés félbeszakította a drogfüggők ópiummal való ellátását is, miközben a drogfüggők aránya elérheti a 20 százalékot a 15 éven felüli bámiak körében. Az utánpótlás nélkül maradt drogfüggőkön metadonnal, kodeinnel és steril injekcióstűkkel próbálnak meg segíteni.