Bernadett
-2 °C
4 °C

Szélsőséges tüntetők a május elsejei német rendezvényeken

2008.05.01. 18:29
Szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok zavarták meg csütörtökön több német városban a május elsejei rendezvényeket.

A hatóságok közlése szerint Hamburgban, Nürnbergben és a rajna-pfalzi Neustadtban összetűzésekre is sor került a szélsőjobboldali, illetve a baloldali ellentüntetők között. Többeket őrizetbe is vettek.

Hamburgban és Nürnbergben már kora délelőtt gyülekeztek a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szimpatizánsai, hogy megzavarják a hivatalos rendezvényeket. Válaszul mindkét városban baloldali, illetve szélsőbaloldali, úgynevezett autonóm tüntetők vonultak fel, akik a szélsőjobboldali menetet igyekeztek akadályozni. A rendőrség több száz fővel próbálta fenntartani a rendet.

A szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetők között összecsapásokra került sor, a tüntetők autókat borítottak fel, kirakatokat törtek be, s kövekkel dobálták meg a rendőröket is. A hatóságok csütörtök esti közlése szerint mindkét városban többen megsérültek, közöttük néhány rendőr is. Az esti órákra - elsősorban Hamburgban - feszültnek és áttekinthetetlennek minősített helyzet alakult ki.