Benedek
-5 °C
5 °C

A föld nyelte el a béketüntetőket

2003.04.16. 15:58
Béke honol azon a téren, ahol órákkal ezelőtt rendőrök verték szét a rájuk támadt tüntetőket. Igaz, nem sokáig élvezhetik a jarókelők a szabad átjárást. Kora este újabb demonstració kezdődik a Görögországban parlamenti frakcióval rendelkező kommunista párt szervezésében.
Órákkal a békét követelő, zömmel kommunista tüntetők és a rendőrök összecsapását kivetően könnygáz szaga terjengett a levegőben a görög parlament előtti téren. Az újságosok bódéjukban, a járókelők az utcán sírtak. A mentőautók az Index információi szerint néhány embert kórházba szállítottak.

Fotó: EPA/Simela Pantzartzi
A demonstrálókat mintha a föld nyelte volna el. Egy teherautó platójánál néhány kommunista beszélte meg a délelőtti eseményeket. Fogadkoztak: elvtársaik 5 órakor (magyar idő szerint 4 órakor) visszatérnek. A zsúfolt tér egyik korlátjára Manosz Theadorokopulosz több méter hosszú, vászonból készült transzparenst erősít. Ezen az Egyesült Államokat és Izraelt a horogkereszttel azonosítja.

Az Index tudósítójának kérdésére elmondja: az emberek azért jöttek ki a térre, hogy tiltakozzanak a szerintük gyilkos háborút támogató, és Athénban jelen lévő brit, olasz és spanyol kormányfő ellen. A magát pártoktól függetlennek tartó Theadorokopulosz az Európai Unióról azt gondolja, hogy még megmenthető, de nem szabad, hogy az imperializmus elnyomja.

Görögországban az indulatok elszabadulása gyakran vezet a rendőrök részéről könnygáz alkalmazásához. Emberjogi szervezetek folyamatosan tiltakoznak a szerintük maradandó sérüléseket is okozható fegyver ellen.