Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Pinocchió-orros tüntetés Berlusconi ellen

2002.03.02. 19:05
Szombaton Rómában több tízezren tüntettek Silvio Berlusconi konzervatív olasz miniszterelnök és kormánya ellen. A tüntetők egy része Pinocchió-orrot ragasztott magára, kogy így űzzön csúfot a kormányfőből.
A tüntetők egy része Pinocchió-orrot ragasztott magára, kogy így űzzön csúfot a kormányfőből - akárcsak korábban a törvényhozásban több ellenzéki, környezetvédő képviselő, akik a jobboldal által keresztülvitt összeférhetetlenségi törvény vitájában így érzékeltették, mennyire hazugnak tekintik a jobbközép pártjait.

A megmozdulásra Olaszország minden részéből érkeztek emberek. A város központjában a felvonulók füttykoncerttel, kormányellenes transzparensekkel fejezték ki elégedetlenségüket az olasz kabinet tevékenységével kapcsolatban, és demonstrálták a középbal, az Olajfa mozgalom egységét. Néhány felirat hazugnak nevezte Berlusconit, és arra szólította fel Itáliát, hogy "ébredjen fel álmából".

Az olasz jobb- és baloldali erők között a héten hágott a csúcspontra a két tábor egymásra acsarkodása. A parlamentben péntekre valóságos belpolitikai háború alakult ki a kormánykoalíció és az ellenzék között, miután a képviselőház az ellenzék távollétében, viharos veszekedések után elfogadta a Berlusconi is kedvezően érintő összeférhetetlenségi törvényt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!