Vegyi fegyver bevetését kérték Iraktól a tüntetők

2003.03.27. 19:48
Több tízezer ember tüntetett az iraki háború ellen Indonéziában, Cisz-Jordániában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban. New Yorkban csak a forgalmat akadályozták a tüntetők, a muzulmán országokban azonban amerikai zászlókat égettek, gyorsétkezdéket fenyegettek, és vegyi támadást kértek Iraktól Tel-Aviv ellen.
Az indonéziai Kelet-Jáván harmincezer ember vett részt azon a közös imán, amelyet az Irak elleni háború befejeződéséért tartottak. A háború kezdete óta ez volt a legjelentősebb háborúellenes indonéziai tömeggyűlés, noha a múlt héten mindennap tartottak hasonló megmozdulásokat Ázsia legnépesebb muzulmán országában. A tüntetők zöme a legnagyobb indonéziai muzulmán szervezet, a Nadhlatul Ulama támogatója.

Induljanak szent háborúba

A Bali szigetén tavaly elkövetett, 202 áldozatot követelő pokolgépes merénylet óta Indonézia az Egyesült Államok szövetségese a terrorizmus elleni harcban, de ellenzi, hogy az USA erőt alkalmazzon Irak ellen.

A jemeni fővárosban tartott tüntetésen is több tízezren jelentek meg. Bár a jemeni kormány szintén szövetkezett Washingtonnal terrorizmus elleni harcban, a kormány segítségével szervezték a hatalmas háborúellenes tüntetést. A nagy számú rendőrrel körülvett tömeg az amerikai nagykövetség bezárását követelte, és egymást buzdították arra, hogy "induljanak szent háborúba az iraki nép védelmében".

Vegyi támadást kértek Tel-Aviv ellen

A Jordán folyó nyugati partján és a Gázai övezetben több ezer palesztin tüntetett, a ciszjordániai Túl-Karm városban csaknem négyezer ember vonult az utcákra Szaddám Huszein iraki elnök képét és iraki zászlókat lengetve. A résztvevők izraeli és amerikai zászlókat tapostak meg. Jelmondataikban felszólították az iraki elnököt, hogy intézzen vegyi támadást Tel-Aviv ellen.

Pakisztánban rendőri védelem alá kellett helyezni az amerikai gyorséttermeket, mert fenyegető tömeg vett körül egy Kentucky Fried Chicken éttermet Multan városban. Egy radikális iszlám párt az amerikai áruk mellőzésére szólította fel a lakosságot. A pakisztáni nagyvárosokban csütörtökön is voltak tüntetések a háború ellen.

Több rendőr, mint tüntető

A New Yorkban megtartott kisebb tüntetésen egy csoport megbénította Manhattan egyik legfontosabb útjának forgalmát. A polgári engedetlenség jegyében mintegy 100 tüntető feküdt végig az úttesten a reggeli csúcsforgalomban. A tiltakozóknál jóval nagyobb számban kivonult rendőrség a tüntetőket megbilincselte és őrizetbe vette. A békemozgalmak egész napra megmozdulásokat terveznek New York különböző pontjain.  • Hírek
  • Személyi kölcsön