Ágnes
-1 °C
2 °C

Háborúellenes tiltakozások

2003.04.05. 19:23
Több ezer háborúellenes tüntető élő láncot alkotott szombaton a koppenhágai amerikai, a brit és a spanyol nagykövetség körül. Tüntettek Strassbourgban és Haniá krétai város központjában. Egy moszkvai gyorséttermet papírrepülőkkel dobáltak meg.

Néhány tucatnyian háborúellenes tüntetést rendeztek szombaton egy moszkvai McDonald's étteremben, és papírrepülőgépek dobálásával jelképes támadást intéztek az Irak elleni háborút vezető Egyesült Államok és a számukra a globalizációt jelképező gyorséttermi lánc ellen.

A tüntetést az ATTAC globalizáció-ellenes mozgalom oroszországi csoportja és a Szocialista Ellenállás szélsőbaloldali szervezet szervezte. A tüntetésen részt vevők Amerika-, brit- és spanyolellenes feliratokat tartottak a magasba.

Mintegy száz ember részvételével háborúellenes tüntetést rendezett az Eduard Limonov vezette szélsőséges nemzeti-bolsevik párt is Moszkva központjában. A szövetséges erők mellett az orosz vezetést is bírálták, mert szerintük Moszkva nem támogatta eléggé Irakot.

Több ezer háborúellenes tüntető élő láncot alkotott szombaton a koppenhágai amerikai, a brit és a spanyol nagykövetség körül. A tüntetők Amerika- és háborúellenes táblákat emeltek magasba, és hasonló tartalmú jelmondatokat kiabáltak. George Bush amerikai elnök szolgájának nevezték a háborút támogató Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt.

2500-3000 ember gyűlt össze Haniá krétai város központjában, hogy tiltakozzon a háború ellen. A város 10 kilométerre található a szúdai haditengerészeti támaszponttól.

Egy iszlám jogtudósokból álló befolyásos palesztin tanács vallási jogvéleményt - fatvát - adott ki az iraki háború ellen, felszólította a szövetséges erőket, hogy állítsák le a háborút, és hogy diplomáciai tárgyalások útján állítsák helyre a közel-keleti békét.

A franciaországi Mulhouse-ban mintegy ötszáz, Strasbourgban mintegy háromszáz ember rendezett demonstrációt a háború ellen - közölte a rendőrség. A strasbourgi tüntetők - akiket a Franciaországi Muzulmánok Pártja hívott össze - olyan táblákat emelt a magasba, amelyekre az volt írva: "USA = cionista szövetség" (US = Union sioniste), és azt kiabálták: "Bush, Saron, gyilkosok", valamint hogy "Mindannyian irakiak vagyunk" - jelentette az AFP.

A németországi Heidelbergben kétezer ember tüntetett az amerikai fegyveres erők európai főhadiszállása előtt az iraki háború ellen. Rómában mintegy ezer anarchista tüntetett az avianói amerikai légibázis ellen.