Emőke
-4 °C
9 °C

Összecsapás nélkül ért véget a görög tüntetés

2003.04.16. 17:28
A parlament előtti teret, korábbi ígéretükhöz híven délután 5 órára legalább 10 ezer tüntető töltötte meg. Ezúttal nem az EU-csúcstalálkozónak otthont adó ligetbe akartak bejutni, hanem az amerikai nagykövetségre. A délutáni demonstráció, ellentétben a délelőttivel, összecsapás nélkül ért véget.
A tüntetés résztvevői USA, NATO = Killer feliratú, valamint az imperializmust elítélő görög nyelvű táblákat hordoztak. Sokak nyakában palesztin sál, amelyet különben 10 euróért bárki megvehetett. Mások kezében Che guevarás vörös zászló. A demonstrálók az amerikai hegemónia végét, a háború befejezését követelték.

Fotó: EPA/Simela Pantzartzi
A tüntetők, útban a rendőrségi kordonnal körülzárt amerikai nagykövetséghez, megálltak a brit nagykövetség előtt. Egy csoport festékbombákat dobált az épületre, és elégettek egy brit királyi lobogót.

A délutáni demonstráció, ellentétben a délelőttivel, összecsapás nélkül ért véget. Bár a tüntetők radikális csoportja felsorakozott a kétsoros rendőroszlop előtt, atrocitás nem történt. Az első sorban álló rendőrök rohamsisakot, a második sorban állók gázmaszkot viseltek, okulva a délelőtti tapasztalatokból. Néhány forradalmi dal eléneklése, és jelszavak kiabálása után a tömeg feloszlott.

Mint arról beszámoltunk, szerda délelőtt könnygázt is bevetett a görög rohamrendőrség az athéni béketüntetők ellen. Az EU-csúccsal párhuzamosan zajló több tízezres tüntetés résztvevői háborúellenes transzparensekkel vonultak a parlament elé. A tüntetők egy csoportja benzines palackokkal, vörös festékkel támadt a rohamrendőrségre.