Durvulnak a béketüntetések

2003.03.24. 16:08
Összetűzésekre került sor hétfőn a rendőrség és fiatal tüntetők között egy hamburgi háborúellenes megmozduláson. Canberrában több száz béketüntető megpróbált behatolni hétfőn reggel az ausztrál parlament épületébe. Egy emberi jogi szervezet szerint megkínoztak több, az elmúlt napokban Kairóban őrizetbe vett béketüntetőt.
Az iraki háború ellen demonstráló, főleg diákokból álló tömeg kövekkel és palackokkal dobálta meg a rendőröket, akik vízágyúkat vetettek be. A rendbontók közül többet őrizetbe vettek - közölte egy rendőrségi szóvivő. Mindkét oldalon vannak sérültek.

Az incidens előtt a húszezer főre becsült tömeg le akart térni a megjelölt útvonalról, s az amerikai főkonzulátus felé vette volna az irányt.

Zavargások Ausztráliában

Canberrában több száz béketüntető megpróbált behatolni hétfőn reggel az ausztrál parlament épületébe.

A rendőrségnek sikerült megfékezni azt a 400 békeaktivistát, akik azt akarták, hogy John Howard kormányfő fogadja őket. A tüntetők a miniszterelnököt, aki 2000 harcoló katonát küldött az iraki háborúba, "véres kezű gyilkosnak" titulálták, mielőtt a biztonsági őrök eltávolították őket a törvényhozás házából. Ugyancsak hétfőn reggel egy tüntető piros festékes vödröt dobott a miniszterelnöki rezidencia falára.

Az ausztrál kormány felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne küldjön interneten "negatív üzeneteket" az Irakba vezényelt katonáknak. Danna Vale, a veteránok ügyeinek minisztere elmondta, hogy több mint 6000 e-mailt küldtek a védelmi minisztérium által létrehozott címekre a Perzsa-öbölbe küldött katonáknak, amelyek között voltak "negatívak" is. Ezeket a minisztérium nem továbbítja a katonáknak. "Ha ellenzik a háborút, forduljanak hozzánk, a katonák parancsot teljesítenek" - hangsúlyozta a miniszter.

Béketüntetőket kínoztak?

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint megkínoztak több, az elmúlt napokban Kairóban őrizetbe vett béketüntetőt. A New York-i központú szervezet szerint az egyiptomi rendőrség újságírókat, tanárokat, diákokat, de egyszerű járókelőket, sőt 15 éves kiskamaszokat is letartóztattak. Közülük többeket - az őrizetbe vettek tanúvallomásai szerint - áramütésekkel kínoztak. Hanny Megally, a Human Rights Watch közel-keleti és észak-afrikai igazgatója kijelentette: "mostantól fogva súlyos veszély fenyegeti az alapvető emberi jogokat Egyiptomban."

Az elmúlt három napban az egyiptomi rendőrség mintegy 800 személyt vett őrizetbe az iraki háború elleni béketüntetések során. Közülük 84-et előzetes letartóztatásba helyeztek. Bővebben>>>  • Tippek
  • Babaváró hitel