Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többezren tüntettek a Gázai-övezetben Izrael ellen

2008.04.25. 16:59
A Hamasz többezer támogatója tüntetett pénteken a Gázai-övezetben az izraeli blokád ellen. A tiltakozók a izraeli és az egyiptomi határátjáró közelében gyülekeztek. Az ENSZ csütörtökön üzemanyaghiány miatt felfüggesztette a segélyosztást az elszegényedett területen.

A Gázai-övezet északi részén Dzsabalija közelében ötezren gyűltek össze. Hamasz-zászlókat és "Nem az ostromra" - feliratú táblákat vittek. Egy Hamasz-vezető azt mondta a tömegnek: a palesztin szervezet fegyverszünetre törekszik. Rafahban ezren kérték, hogy nyissák meg az egyiptomi átkelőt, az egyetlent, amely elkerüli Izraelt. A zsidó állam tavaly júniusban vezetett be blokádot a terület ellen, amikor az a Hamasz fennhatóság alá került.

Az ENSZ csütörtökön üzemanyaghiány miatt felfüggesztette a segélyosztást a Gázai-övezetben. A világszervezet arra vár, hogy Izrael újabb üzemanyag-szállítmányt engedjen be. A zsidó állam azonban a palesztinokat hibáztatja, amely uralja az ostromlott területet. Az ENSZ segélyszervezete (URWA) és a Világélelmezési Program több mint egymillió palesztint lát el élelemmel a Gáza-övezetben.

Helyi humanitárius szervezetek korábban közelgő katasztrófára figyelmeztettek a világ egyik legsűrűbben lakott területén: másfél millió ember él mindössze 360 négyzetkilométeren Gázában.