Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Többezren tüntettek a Gázai-övezetben Izrael ellen

2008.04.25. 16:59
A Hamasz többezer támogatója tüntetett pénteken a Gázai-övezetben az izraeli blokád ellen. A tiltakozók a izraeli és az egyiptomi határátjáró közelében gyülekeztek. Az ENSZ csütörtökön üzemanyaghiány miatt felfüggesztette a segélyosztást az elszegényedett területen.

A Gázai-övezet északi részén Dzsabalija közelében ötezren gyűltek össze. Hamasz-zászlókat és "Nem az ostromra" - feliratú táblákat vittek. Egy Hamasz-vezető azt mondta a tömegnek: a palesztin szervezet fegyverszünetre törekszik. Rafahban ezren kérték, hogy nyissák meg az egyiptomi átkelőt, az egyetlent, amely elkerüli Izraelt. A zsidó állam tavaly júniusban vezetett be blokádot a terület ellen, amikor az a Hamasz fennhatóság alá került.

Az ENSZ csütörtökön üzemanyaghiány miatt felfüggesztette a segélyosztást a Gázai-övezetben. A világszervezet arra vár, hogy Izrael újabb üzemanyag-szállítmányt engedjen be. A zsidó állam azonban a palesztinokat hibáztatja, amely uralja az ostromlott területet. Az ENSZ segélyszervezete (URWA) és a Világélelmezési Program több mint egymillió palesztint lát el élelemmel a Gáza-övezetben.

Helyi humanitárius szervezetek korábban közelgő katasztrófára figyelmeztettek a világ egyik legsűrűbben lakott területén: másfél millió ember él mindössze 360 négyzetkilométeren Gázában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!