Újabb béketüntetések világszerte

2003.03.29. 20:25
Szombaton világszerte folytatódtak az iraki háború elleni tiltakozó megmozdulások: Európa számos országában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában is százak, ezrek tüntettek a háború ellen, sőt egyes helyeken több tízezren követelték az iraki válság békés rendezését.

Az oroszok Putyint is lemondatnák

Athénban több mint 50 ezren gyűltek össze szombaton - főként fiatalok - az összes görög párt, az ifjúsági szervezetek és háborúellenes mozgalmak felhívására. Az "Állítsátok le a háborút!", a "Bush gyilkos!", vagy "Az amerikaiak a népek gyilkosai" voltak a leggyakoribb feliratok a tüntetők tábláin.

Az amerikai követségnél a tüntetők köveket és különféle tárgyakat dobáltak, de a rendfenntartóknak könnygáz alkalmazása nélkül sikerült megőrizniük a viszonylagos nyugalmat. Ez a tüntetés méreteit tekintve jóval kisebb volt, mint a háború kitörésekor - március 21-én és 22-én - amikor 150 ezer, illetve 200 ezer ember vonult fel a görög fővárosban.

Az eddigi legnagyobb orosz háborúellenes tüntetés során, szombaton a baloldali pártok felhívására mintegy 5 ezren tiltakoztak Moszkvában. A tüntetők nemzetközi háborúellenes koalíció létrehozását követelték, valamint katonai segítségnyújtást Bagdadnak az Egyesült Államokkal szemben. A tüntetők ugyanakkor hazai gondjaikra is gyógyírt kerestek a megmozduláson: szót emeltek a magas lakhatási költségek ellen és Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték. Kazanyban, Tatárföld fővárosában mintegy kétszázan tiltakoztak a háború ellen.

A franciaországi Marseille-ben a szervezők szerint tízezren, rendőrségi források szerint ötezren vonultak fel délután, az iraki háború azonnali leállítását követelve.

Foghíjas békelánc

Németország nagyvárosaiban összesen mintegy százezer tüntető követelte a békés iraki rendezést. Münster és Osnabrück között 40 ezren alkottak élő - néhol foghíjas - békeláncot, Berlin központjában 50 ezren vonultak fel, miközben egy másik berlini megmozduláson 200 muzulmán tüntetett a háború ellen. Frankfurtban 2500-an, a hanaui amerikai kaszárnya előtt mintegy száz szélsőjobboldali militáns emelte fel szavát az "amerikai önkény" ellen. Az Európában állomásozó amerikai haderő stuttgarti főhadiszállásánál (EUCOM) több ezren tüntettek.

Madridban a legfelsőbb bíróság épülete előtt gyűlt össze szombaton mintegy száz tüntető, hogy keresetet indítsanak José Maria Aznar spanyol kormányfő ellen, azzal vádolva őt, hogy a büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusai és az alkotmány megsértésével Spanyolországot beléptette a háborúba.

Az észak-spanyolországi Santanderben több ezren, a közép-spanyolországi Talavera de la Reinában és az azonos nevű légitámaszpontnál 1500-an tüntettek az ellen, hogy a kormány engedélyezte az iraki háborúban résztvevő amerikai erőknek a légibázis használatát.

Rómában hidakat vontak be fekete vászonnal az iraki háború elleni tiltakozásul az "Állítsuk le a háborút" bizottság békeaktivistái, miközben Olaszország-szerte szombaton is folytatódtak a tüntetések: Torinóban, Firenzében, Nápolyban, Vicenzában és a katonai támaszpontoknál is több ezres tüntetések zajlottak. Rómában több tízezren vonultak fel.

A Sátán koalíciója

Közel kétezer pacifista, anarchista és szélsőjobboldali tüntetett szombaton Varsóban is. Kora délután az egykori királyi palota elott vonultak fel, egyebek között a "Lengyel katonák, térjetek haza!" és a "Hágába Bush-sal!" feliratú táblákkal, utóbbival a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékre utalva. Jelenleg közel 200 lengyel katona van Irakban, miközben a lengyelek 60 százaléka ellenzi a háborút.

A Közel-Keleten a libanoni Bejrúttól délre, Tir városában 6 ezren vonultak fel a "Halál Amerikára, halál Izraelre! Halál az áruló arab vezetőkre! Veled vagyunk, iraki nép!" szlogeneket kántálva. Bejrútban a Bush-, Blair- és Sharon-portrékat vivő tüntetők - mintegy 5 ezren - "Ime a Sátánt támogatók koalíciója" mondattal feliratozták a három politikus arcképét.

A galileai Názáretben hasonlóképpen több ezer izraeli arab tüntetett, az Egyesült Államok és szövetségesei elleni jelmondatokat kiabálva.

Az ausztráliai Melbourne-ben mintegy 15 ezren tüntettek a háború és az ausztrál csapatok részvétele ellen. Malajzia fővárosában a miniszterelnök pártja által szervezett ötezres béketüntetést a hatóságok nem zavarták meg, ugyanakkor a muzulmán ellenzék mintegy ezer emberét könnygázzal oszlatta szét a rendőrség.

Külföldiek is vonulhattak Kínában

Kínában száz felvonulónak engedélyezték a vasárnapi tüntetést és mintegy 150 külföldinek is engedélyt adtak, hogy az amerikai nagyköveti rezidencia és a brit nagykövetség mellett vezető útvonalon vonuljanak fel.

Dél-Koreában diákok csaptak össze a rohamrendőrséggel. A tüntetők követelték, hogy a parlament utasítsa el a kormány tervezetét, amely felhatalmazná a szöuli vezetést, hogy 600 katonai mérnököt és 100 fos orvosi alakulatot küldjön az iraki háborúba. Az Egyesült Államok Dél-Korea legfőbb szövetségese.

A dél-afrikai Fokvárosban ezrek tüntettek és égettek amerikai zászlókat szombaton, azt követelve, hogy utasítsák ki az országból az amerikai, a brit és a spanyol nagyköveteket. A több mint tízezer tüntető a fokvárosi amerikai konzulátusnál vonult fel.

Háborúellenes megmozdulás volt Jemenben is: Szanaában mintegy 300 nő tüntetett a jemeni nőszövetség felhívására, feketébe öltözve. A felvonulók transzparensein egyebek között az "ideje megindítani az iszlám szent háborút" felirat szerepelt.  • Tippek
  • Bankszámla