Alfréd
-3 °C
3 °C

Rendőrök kergették el a Varsóban tüntető ápolónőket

2007.06.20. 12:17
Kedden béremelést követelve demonstráltak Varsóban az egészségügyi dolgozók. A demonstrálók egy része tábort vert egy főutcában, akadályozva a közlekedést és a kormány székhelyének megközelítését.

Felszámolta a rendőrség szerdán a Varsóban tüntető ápolónők táborát, amely eltorlaszolta a miniszterelnökséghez vezető utat.

Előző nap nagyszabású tüntetést és felvonulást tartottak a lengyel fővárosban béremelést követelő orvosok és ápolónők, s egy részük tábort vert Varsó egyik főutcáján, akadályozva a forgalmat és a kormány székhelyének megközelítését. A rendőrök szerdán kiszorították a tiltakozókat az utcából. Két ápolónőt sokkos állapotban kórházba szállítottak.

Az egészségügyi miniszter szerint az orvosok és ápolónők tiltakozó akciója politikai jellegű, s a miniszterelnöki hivatal bekerítése törvényellenes. Az egészségügyi dolgozók a béremelésen túl több költségvetési forrást követelnek az ágazat számára. Szakszervezetük május 21. óta sztrájkot hirdetett, s ennek jegyében az ország mintegy 600 kórháza közül több mint kétszázban sztrájkol az orvosi személyzet, és csak a legsürgősebb beavatkozásokat végzi el.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy az egészségügy dolgozói kétségtelenül béremelést érdemelnének, de "jelenlegi követeléseik irreálisak, teljesítésük súlyos károkat okozna az államháztartásnak". Azt is mondta azonban, hogy a sztrájk "kártékony és szégyent hoz Lengyelországra".

A családi orvosok átlagosan havi 1300 zlotyt (350 euró) keresnek Lengyelországban, a szakorvosok átlagosan háromezer zlotyt (800 euró). Az ország 2004-es EU-csatlakozása óta lengyel orvosok és ápolónők ezrei költöztek már jobb kereset reményében külföldre, főként Nagy-Britanniába és Írországba.

A kormány és az egészségügyi dolgozók képviselői kedden nem tudtak megállapodni semmiben, s a jövő hétfőn tárgyalnak legközelebb.