Csongor
0 °C
9 °C

Huszonegy turistának nyoma veszett a Szaharában

2003.04.04. 18:34
A német külügyminisztérium nem zárta ki annak lehetőségét, hogy politikai okok húzódnak meg 21 - 16 német, 4 svájci és 1 holland - turista rejtélyes algériai eltűnésében. Feltételezések szerint az ügyhöz köze van a GSPC radikális iszlámista csoportnak, amely már korábban arra figyelmeztetett, hogy brutálisan lép majd fel az európaiakkal és az amerikaiakkal szemben, ha támadás érné valamelyik arab államot.
Jelen pillanatban semmit sem zárunk ki - közölte a német külügyminisztérium szóvivője. A 16 németen kívül négy svájcit és egy hollandot is keresnek a Szaharában.

Természeti csapás kizárva

Egyesek már négy hete nem adtak életjelt magukról, köztük egy négytagú augsburgi társaság. "Az apám nem tévedhetett el a sivatagban. Nagyon tapasztalt sivatagjáró. A múlt évben hat és fél hónapot töltött el az ausztráliai pusztában, az egész kontinenst bejárta" - nyilatkozta a Die Welt című lapnak Andreas Mitko, a csoport egyik tagjának fia.

A csoportok általában a Szahara egyik legszebb vidékére, egy 450 kilométer hosszú homokvonulathoz kirándultak, ott azonban nyomuk veszett. Kizárják, hogy homokviharban, hirtelen áradás miatt, vagy egyéb természeti csapásban lelték volna halálukat. Kizártnak tűnnek a sorozatos balesetek is.

Emberrablás?

Egyre gyakrabban bukkan fel viszont az a feltételezés, hogy a turistákat, a Szahara szerelmeseit elrabolták. Nem biztos, hogy közönséges rablók a tettesek, akiknek a turisták méregdrága terepjáróira fáj a foguk. Algéria déli részén egyre makacsabbul tartják magukat a hírek, hogy politikai hátterű emberrablásokról van szó. A Le Matin című lap szerint a GSPC radikális iszlámista terrorista csoport lehet a tettes.

A csoport vezetője, Hasszán Hattapi állítólag kapcsolatot ápol az al-Kaidával és Oszama bin Ladennel. A New York-i és washingtoni épületek ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után kijelentette, hogy "brutálisan lép majd fel az európaiakkal és az amerikaiakkal szemben", ha támadás érné valamelyik arab államot.